Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB FEB Research News News / FEB

Directe relatie met politici doet Britse bedrijven aanzienlijk in waarde stijgen

03 april 2019
Swarnodeep Homroy

Politieke relaties bieden bedrijven aanzienlijke voordelen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Swarnodeep Homroy van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde en Colin Green van de NTNU onderzochten 338 beursgenoteerde bedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Zij tonen aan dat bedrijven met politieke relaties sinds 2002 ongeveer acht procent in waarde stegen ten opzichte van bedrijven zonder politieke relaties.

In het onderzoekspaper ‘Bringing Connections Onboard: The Value of Political Influence’ becijferden zij de prestaties van bedrijven met bestuurders die tevens parlementsleden zijn in het Verenigd Koninkrijk (zogenoemde MP’s). In dat land heeft bijna de helft van de vijftig grootste overheidsbedrijven banden met een zittende parlementariër.

Beleidswijziging uit 2002

De onderzoekers konden de waarde van politieke relaties meten dankzij een beleidswijziging uit 2002. Sinds dat moment kunnen Britse parlementsleden met externe zakelijke belangen parlementaire procedures in gang zetten over zaken die verband houden met hun geregistreerde zakelijke belangen. Deze wijziging werkt als een natuurlijk experiment, omdat bedrijfsprestaties en andere gegevens vóór en na de inwerkingtreding van de wijziging gemeten en met elkaar vergeleken kunnen worden.

Rechtstreekse toegang

De financiële opbrengsten van bedrijven met parlementariërs als bestuurders of adviseurs stegen na de invoering van deze wetgeving aanzienlijk, zo bleek uit het onderzoek. Na de wijziging verlaagden die bedrijven bovendien hun bijdragen aan politieke partijen. Daaruit blijkt volgens de onderzoekers de waarde van rechtstreekse toegang tot beleidsvorming via parlementsleden.

Meer informatie

URL FEB
AACSB EQUIS logos
Laatst gewijzigd:29 februari 2024 10:02
View this page in: English

Meer nieuws

  • 19 april 2024

    Nieuwe scriptieprijs voor masterstudenten Economie en Bedrijfskunde

    Hoe kunnen we economie en bedrijfskunde studenten prikkelen om in hun masterscriptie aandacht te besteden aan belangrijke maatschappelijke uitdagingen? De 14 Nederlandse faculteiten economie en bedrijfskunde, verenigd in het Decanenberaad Economie...

  • 18 april 2024

    Ward Romeijnders appointed as Professor of Optimization under Uncertainty

    The Faculty of Economics and Business is pleased to announce that Ward Romeijnders has been appointed as Professor of Optimization under Uncertainty. The chair is situated within the Department of Operations.

  • 12 april 2024

    Oratie Corine Noordhoff: Future ready retail

    Tijdens haar oratie zal Corine Noordhoff inzichten verschaffen in de fundamentele elementen om te overleven en je bedrijf aan te passen in de retailsector. Noordhoffs oratie vindt plaats op vrijdag 19 april 2024, 16:15 – 17:00, in de aula van het...