Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB FEB Research News News / FEB

Huiseigenaar 2,7 procent meer kwijt aan lokale belastingen

Opvallend veel gemeenten schaffen hondenbelasting af
27 maart 2019
De duurste plek om te wonen is Bloemendaal (2.051 euro), de goedkoopste Gilze en Rijen (995 euro).

Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 2,7 procent meer belasting aan de gemeente, de provincie en het waterschap. De gemeentelijke lasten stijgen gemiddeld 3,5 procent, de waterschapslasten 2,3 procent en de provinciale lasten 0,3 procent. Opvallend veel gemeenten (namelijk dertig) hebben de hondenbelasting afgeschaft. Dat blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO), een onderzoeksinstituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

Een meerpersoonshuishouden met een koopwoning betaalt in totaal gemiddeld 1.264 euro, verdeeld over gemeente (740 euro), provincie (185 euro) en waterschap (339 euro). De duurste plek om te wonen is Bloemendaal (2.051 euro), de goedkoopste Gilze en Rijen (995 euro).

Corine Hoeben, onderzoeker bij COELO
Corine Hoeben, onderzoeker bij COELO

Ook huurders 2,7 procent duurder uit

Huurders betalen gemiddeld 812 euro. Dat is 2,7 procent meer dan vorig jaar. Daarvan gaat 368 euro naar de gemeente, 185 euro naar de provincie en 259 euro naar het waterschap. De duurste plek om te wonen voor huurders is Midden-Delfland (1.157 euro), de goedkoopste plek is De Ronde Venen (485 euro).

Hondenbelasting uit de gratie

Liefst dertig gemeenten hebben de hondenbelasting afgeschaft. In circa tweehonderd gemeenten betalen hondenbezitters nog wel hondenbelasting. Gemiddeld gaat het in deze gemeenten om een bedrag van 76 euro. Dat is 1 euro meer dan vorig jaar. In heel Nederland (dus inclusief de gemeenten waar hondenbezitters geen hondenbelasting betalen) bedraagt de hondenbelasting gemiddeld 45 euro.

Ozb

Huurders betalen geen ozb. Eigenaar-bewoners betalen gemiddeld 281 euro. Dat is 8 euro meer dan vorig jaar. Het gemiddelde ozb-tarief voor woningen stijgt 3,2 procent. De grootste stijgingen en dalingen vinden we in gemeenten die dit jaar zijn gefuseerd. In de voormalige gemeenten Oud-Beijerland (nu deel van Hoeksche Waard) daalt het tarief 22 procent, in de voormalige gemeente Neerijnen (nu deel van West Betuwe) stijgt het tarief met 41 procent. Na een fusie wordt in de hele nieuwe gemeente hetzelfde tarief gehanteerd. Fusiepartners die eerder een relatief hoog (Oud-Beijerland) of laag (Neerijnen) tarief hadden, krijgen dan te maken met relatief sterke veranderingen.

Afvalstoffenheffing stijgt door afvalstoffenbelasting

Zowel huurders als eigenaar-bewoners betalen een afvalstoffenheffing. Meerpersoonshuishoudens betalen gemiddeld 263 euro. Dat is 5,7 procent meer dan vorig jaar. Dat is een veel sterkere stijging dan in voorgaande jaren. Dat komt doordat het Rijk de afvalstoffenbelasting met 139 procent heeft verhoogd. Deze belasting wordt betaald door afvalverwerkers. Zij rekenen de kosten door aan gemeenten. Het bedrag dat een meerpersoonshuishouden aan de afvalstoffenheffing betaalt loopt uiteen van 37 euro in Nijmegen tot 419 euro in Enkhuizen. In Gilze en Rijen daalt het tarief met 34 procent het meest. Vanaf 2019 wordt het restafval in die gemeente niet meer huis-aan-huis opgehaald, maar moeten huishoudens dit wegbrengen naar verzamelcontainers. De gemeente verwacht dat de kosten daardoor dalen.

Rioolheffing 1,6 procent hoger

In veel gemeenten is de rioolheffing voor eigenaar-bewoners hoger dan voor huurders. In 99 gemeenten betalen huurders helemaal geen rioolheffing. In Winterswijk zijn huurders het meeste kwijt (128 euro voor een meerpersoonshuishouden). Gemiddeld betaalt een meerpersoonshuishouden met huurwoning 103 euro. Dat is 1,1 procent meer dan vorig jaar. Wie in een koopwoning woont, betaalt het minst in Veendam (82 euro) en het meest in Gouda (488 euro). Het gemiddelde ligt op 196 euro. Dat is 1,6 procent meer dan vorig jaar.

Kosten bouwvergunning stijgen nauwelijks

Leges voor een dakkapel van 10.000 euro bedragen gemiddeld 337 euro. Dat is 0,7 procent meer dan vorig jaar. De leges voor een uitbouw van 45.000 euro (1.329 euro) zijn gemiddeld gelijk gebleven. De leges voor het bouwen van een nieuwe woning van 140.000 euro (3.916 euro) zijn gemiddeld 0,3 procent gestegen.

Provinciale belastingen

Het valt weinig mensen op, maar provincies leggen een opslag bovenop de motorrijtuigenbelasting (opcenten). Gemiddeld gaat het om 185 euro voor een benzineauto met het gewicht van een Golf. Noord-Holland is het goedkoopst (156 euro) en Drenthe het duurst (212 euro). De opcenten worden dit jaar in acht provincies niet veranderd. Het gemiddelde tarief stijgt met 0,3 procent.

Waterschapslasten

De waterschapslasten voor huurders stijgen gemiddeld 2,3 procent tot 259 euro. Deze stijging is het sterkst in Noorderzijlvest (8,6 procent); in Schieland en de Krimpenerwaard betalen huurders circa 1,6 procent minder dan vorig jaar. Eigenaar-bewoners betalen gemiddeld 339 euro aan het waterschap (+2,3 procent). In de gemeente Krimpenerwaard, gelegen in de waterschappen Schieland en de Krimpenerwaard en Rijnland, dalen deze lasten gemiddeld 0,9 procent. In Zwolle, gelegen in waterschap Drents Overijsselse Delta, stijgen ze met 6 procent.

Handige rekentool

Met de Lokale lasten-calculator, kan iedereen zelf eenvoudig de lasten in een bepaalde gemeente laten berekenen en vervolgens een vergelijking maken met de lasten in een andere gemeente.

Meer informatie

  • Contact: Corine Hoeben, onderzoeker bij COELO
  • Meer informatie en tarieven zijn te vinden op www.coelo.nl
  • Het volledige rapport: C. Hoeben, J.G. de Natris, en M.A. Allers, Atlas van de lokale lasten 2019. COELO, Groningen, ISBN 978 94 92218 186
Laatst gewijzigd:31 januari 2023 09:58
View this page in: English

Meer nieuws