Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFEBNews / FEB

Maatschappelijke polarisatie schaadt economische ontwikkeling Europese regio’s

30 oktober 2017
© Robert Hoetink / Nationale Beeldbank

Maatschappelijke polarisatie heeft een negatieve invloed op economische ontwikkeling. Dat effect is voor het eerst met cijfers aangetoond in recent onderzoek van Sjoerd Beugelsdijk, Mariko Klasing en Petros Milionis van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden gegevens van 250 regio’s in de Europese Unie en publiceerden hun bevindingen in het Scandinavian Journal of Economics.

‘De mate waarin de normen en waarden van groepen in een samenleving van elkaar verschillen heeft uiteindelijk invloed op de economische groei van een gebied. Polarisatie leidt tot minder bereidheid om samen te werken en tot minder bereidheid om te delen. Polarisatie is daardoor uiteindelijk schadelijk voor de regionale ontwikkeling’, zegt Beugelsdijk.

Duidelijk signaal

Politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten en verschillende Europese landen wijzen op toenemende polarisatie, aldus de onderzoekers. Beugelsdijk: ‘In dat licht vormen onze resultaten een duidelijk signaal. Het is essentieel de trend tot polarisatie te doorbreken en om verschillende groepen in een samenleving juist meer met elkaar te verbinden. Niet alleen omdat Europa daar een leukere plek van wordt, maar ook omdat het goed is voor onze portemonnee,’ stelt de hoogleraar International Business en Management.

Fascinerende vragen

Beugelsdijk is expert op het gebied van de relatie tussen cultuur en economie. In 2012 ontving hij een Vidi-subsidie voor zijn project Value heterogeneity in economics and business. De publicatie in het Scandinavian Journal of Economics komt voort uit die onderzoekslijn. ‘Wat betekenen normen en waarden voor de economische ontwikkeling? Welke invloed heeft de cultuur van een samenleving op de regionale groei? Dat vind ik fascinerende vragen. Het is een prachtige uitdaging om abstracte, ongrijpbare begrippen, waarvan we allemaal weten dat ze er toe doen, te kunnen uitdrukken in cijfers. Het unieke aan deze studie is dat we de waardendiversiteit van al die Europese regio’s hebben weten te kwantificeren.’

Landsgrenzen erg arbitrair

De onderzoekers werden verrast door de grote verschillen in waarden en normen van regio’s binnen landen. ‘Landsgrenzen zijn dan ineens erg arbitrair. Er bleek veel overlap in de normen en waarden van groepen over landsgrenzen heen. De breuklijnen binnen Europa lopen langs groepen die grensoverschrijdend zijn. Dat plaatst discussies over het bestuur van Europa, waar beslissingen nu vaak via nationale lijnen worden genomen, in een heel ander daglicht.’

Meer informatie

Laatst gewijzigd:27 oktober 2017 16:58

Meer nieuws