Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFEBNews / FEB

Big Data-beurs voor onderzoek naar online prijzen en relatieve levensstandaard

29 maart 2017
Robert Inklaar

Om te begrijpen waarom sommige landen rijker zijn dan andere, zijn goede metingen van de verschillen in levensstandaard tussen landen nodig. Cruciaal hierbij is prijsinformatie over de producten die mensen in verschillende landen kopen. De toenemende beschikbaarheid van online prijsgegevens maakt het mogelijk om veel vaker, veel meer gegevens te verzamelen. Dat zorgt voor meer inzicht in hoe de relatieve levenstandaard tussen landen zich ontwikkelen in de tijd. Om van deze nieuwe mogelijkheden gebruik te maken, heeft het Trans-Atlantisch Platform de Digging into Data-beurs ter waarde van € 375.000 toegekend aan een internationaal onderzoeksteam. De Nederlandse tak van dit team wordt geleid door Robert Inklaar van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB).

Het Digging into Data-programma stimuleert al sinds 2009 internationaal onderzoek naar het benutten van big data en bevindt zich in de vierde ronde. De financier van het programma, het Trans-Atlantisch Platform voor de Sociale Wetenschappen en de Menswetenschappen, bestaat uit zestien geldverstrekkende instellingen, waaronder de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In dit project werken FEB-onderzoekers Inklaar en Marcel Timmer samen met onderzoekers van MIT en de University of California Davis in de Verenigde Staten en de University of British Columbia in Canada.

Gegevens combineren

De Penn World Table-database (PWT) is met 100.000 gebruikers per jaar de meest gebruikte database voor economisch onderzoek tussen landen. Robert Feenstra (University of California Davis), Inklaar en Timmer zijn sinds 2013 verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitbreiden ervan. Een belangrijke beperking is dat de internationale prijsvergelijkingen waarop de database zich baseert, slechts eens in de zes jaar en met grote vertraging beschikbaar komen.

Het Billion Prices Project (BPP), dat mede is opgericht door Alberto Cavallo van MIT, ‘schuimt’ al 10 jaar dagelijks het internet af om een meer tijdige maatstaf van inflatie in 60 landen te ontwikkelen. In landen waar de officiële statistieken onbetrouwbaar zijn, bijvoorbeeld Argentinië, vormt het project een onafhankelijke bron van betrouwbare inflatiegegevens.

Het doel van dit project is de verzamelde online prijzen van het BPP te gebruiken voor de ontwikkeling van meer nauwkeurigere en tijdige maatstaven van relatieve prijzen tussen landen. Dit is van belang voor de betrouwbaarheid van de PWT-database en ook voor het economisch onderzoek, dat de laatste tien jaar met opmerkelijk grote herzieningen van de ramingen van de relatieven prijzen tussen landen te maken heeft gehad. Een andere doelstelling is om aan statistici te bewijzen dat het gebruik van online gegevens de frequentie en de betrouwbaarheid van officiële statistieken kan verhogen, zonder hogere kosten.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:20 december 2017 13:44

Meer nieuws

 • 17 oktober 2018

  Onderling contact tussen patiënten via social media leidt tot betere relatie met zorgverlener

  Chronisch zieken hebben baat bij online medisch advies van andere patiënten via bijvoorbeeld een Facebookgroep. Onderling contact tussen patiënten via social media heeft namelijk vaak een positief effect op de relatie tussen patiënt en zorgverlener...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...