Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFEBNews / FEB

Big Data-beurs voor onderzoek naar online prijzen en relatieve levensstandaard

29 maart 2017
Robert Inklaar

Om te begrijpen waarom sommige landen rijker zijn dan andere, zijn goede metingen van de verschillen in levensstandaard tussen landen nodig. Cruciaal hierbij is prijsinformatie over de producten die mensen in verschillende landen kopen. De toenemende beschikbaarheid van online prijsgegevens maakt het mogelijk om veel vaker, veel meer gegevens te verzamelen. Dat zorgt voor meer inzicht in hoe de relatieve levenstandaard tussen landen zich ontwikkelen in de tijd. Om van deze nieuwe mogelijkheden gebruik te maken, heeft het Trans-Atlantisch Platform de Digging into Data-beurs ter waarde van € 375.000 toegekend aan een internationaal onderzoeksteam. De Nederlandse tak van dit team wordt geleid door Robert Inklaar van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB).

Het Digging into Data-programma stimuleert al sinds 2009 internationaal onderzoek naar het benutten van big data en bevindt zich in de vierde ronde. De financier van het programma, het Trans-Atlantisch Platform voor de Sociale Wetenschappen en de Menswetenschappen, bestaat uit zestien geldverstrekkende instellingen, waaronder de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In dit project werken FEB-onderzoekers Inklaar en Marcel Timmer samen met onderzoekers van MIT en de University of California Davis in de Verenigde Staten en de University of British Columbia in Canada.

Gegevens combineren

De Penn World Table-database (PWT) is met 100.000 gebruikers per jaar de meest gebruikte database voor economisch onderzoek tussen landen. Robert Feenstra (University of California Davis), Inklaar en Timmer zijn sinds 2013 verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitbreiden ervan. Een belangrijke beperking is dat de internationale prijsvergelijkingen waarop de database zich baseert, slechts eens in de zes jaar en met grote vertraging beschikbaar komen.

Het Billion Prices Project (BPP), dat mede is opgericht door Alberto Cavallo van MIT, ‘schuimt’ al 10 jaar dagelijks het internet af om een meer tijdige maatstaf van inflatie in 60 landen te ontwikkelen. In landen waar de officiële statistieken onbetrouwbaar zijn, bijvoorbeeld Argentinië, vormt het project een onafhankelijke bron van betrouwbare inflatiegegevens.

Het doel van dit project is de verzamelde online prijzen van het BPP te gebruiken voor de ontwikkeling van meer nauwkeurigere en tijdige maatstaven van relatieve prijzen tussen landen. Dit is van belang voor de betrouwbaarheid van de PWT-database en ook voor het economisch onderzoek, dat de laatste tien jaar met opmerkelijk grote herzieningen van de ramingen van de relatieven prijzen tussen landen te maken heeft gehad. Een andere doelstelling is om aan statistici te bewijzen dat het gebruik van online gegevens de frequentie en de betrouwbaarheid van officiële statistieken kan verhogen, zonder hogere kosten.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:20 december 2017 13:44

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Business Research and Consulting | Nieuwe deadline zondag 19 augustus!

  Call to Dutch students: Geïnteresseerd in consultancy? Meld je dan aan voor het keuzevak Business Research and Consulting uiterlijk zondag 19 augustus voor 23.59 uur!