Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB FEB Research News News / FEB

Studenten adviseren meer flexibiliteit in gezondheidszorg

Kentalis gebaat bij inzichten Groningse Economie en Bedrijfskunde faculteit
12 april 2016

Organisationele flexibiliteit, interne en externe samenwerking en markt-trendanalyses. Dat zijn de aanbevelingen die studenten van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben uiteengezet voor Koninklijke Kentalis, dat zijn gezondheidszorg en onderwijs door veranderende wetgeving moet innoveren. Hun onderzoek was onderdeel van een speciale Business Challenge, waarvan de finale afgelopen week plaatsvond.

Zes weken geleden begonnen vier groepen studenten aan de Business Challenge: een competitie waarin derdejaars- en Master studenten Economie en Bedrijfskunde in Groningen hun kennis en vaardigheden toepassen op een daadwerkelijke business case van een organisatie. De faculteit werkte voor de challenge samen met Koninklijke Kentalis: specialist op het gebied van onderzoek, zorg en onderwijs voor mensen met doofheid, slechthorendheid, doofblindheid of een taalontwikkelingsstoornis.

Kentalis vraagt universiteit advies

Centrale vraag binnen de challenge was hoe Kentalis de komende 5 tot 10 jaar haar vastgoedmanagement in Noord-Nederland kan (her)structureren gezien de nieuwe wetgeving in gezondheidszorg en onderwijs. Vastgoed zorgt voor stijgende kosten, terwijl de bezetting afneemt en ambulante dienstverlening toeneemt. Door flexibiliteit pro-actief door te voeren in vastgoedbeleid, personeelsbeleid en logistiek, maar ook in communicatie en interne en externe samenwerking, kan effectiever worden ingespeeld op de fluctuerende zorg- en onderwijsvraag en op de daadwerkelijke behoeften van cliënten en leerlingen.

Winnend team is multidisciplinair

Na presentaties en een battle-discussie voor een panel was de jury, bestaande uit een afvaarding van Kentalis en de RUG, overtuigd. Het winnende concept komt van ‘Team Hoeben’: een vijftal Master studenten vanuit verschillende studierichtingen. “Tijdens ons onderzoek merkten we dat het vastgoedmanagement eigenlijk een symptoom was van issues als organisationele flexibiliteit, samenwerking en marktanalyses. We kregen positieve reacties op die richting en zijn dat verder gaan uitwerken. Wat zeker hielp, was het feit dat we door ons multidisciplinaire team een brede kijk op het vraagstuk hadden.”

Kentalis: "eyeopeners"

Bestuursvoorzitter van Kentalis Henk Bakker is zeer te spreken over de adviezen van de jonge professionals: “Deze toekomstige consultants hebben niet alleen naar ons geluisterd, maar ook gekeken naar de vraag achter de vraag. Naar wat we nodig hebben voor de toekomst. Het voorstel was doordacht, inhoudelijk goed onderbouwd en met overtuiging gepresenteerd. Veel van de ideeën, zoals aandacht voor market intelligence in de vorm van trendanalyses, zijn een eye opener voor ons.” De tijdens de finale aanwezige collega’s van de zorg- en onderwijsaanbieder waren bovendien zeer te spreken over het enthousiasme en de energie die de studenten in het project hadden getoond.

Zowel bedrijven als studenten profiteren

De Business Challenge van de faculteit is inmiddels een beproefd concept. Shell, het ministerie van Defensie en Zeehondenopvang Pieterburen gingen Kentalis voor. “Een win-win situatie”, volgens Henk Faber, RUG-docent en drijvende kracht achter de samenwerking met Kentalis. “Onze studenten hebben kennis, zijn academisch getraind en brengen vernieuwende perspectieven binnen bij een organisatie over veelal complexe materie. Tegelijkertijd doen zij praktische ervaring op, leren ze samenwerken en krijgen ze inzicht in hoe je een bedrijf adviseert.” Deelnemer Bianca Oosterloo beaamt dit: “Je krijgt zoveel mee van wat er binnen een bedrijf door alle lagen van de organisatie heen, speelt. Als een vlieg op de muur eigenlijk. Uniek om naast je studie mee te maken.”


Noot voor de pers
Voor vragen kunt u terecht bij Alieda Reijinga, careerscompany.feb@rug.nl / 050 363 3710

URL FEB
AACSB EQUIS logos
Laatst gewijzigd:29 februari 2024 10:02
View this page in: English

Meer nieuws

  • 19 april 2024

    Nieuwe scriptieprijs voor masterstudenten Economie en Bedrijfskunde

    Hoe kunnen we economie en bedrijfskunde studenten prikkelen om in hun masterscriptie aandacht te besteden aan belangrijke maatschappelijke uitdagingen? De 14 Nederlandse faculteiten economie en bedrijfskunde, verenigd in het Decanenberaad Economie...

  • 18 april 2024

    Ward Romeijnders appointed as Professor of Optimization under Uncertainty

    The Faculty of Economics and Business is pleased to announce that Ward Romeijnders has been appointed as Professor of Optimization under Uncertainty. The chair is situated within the Department of Operations.

  • 12 april 2024

    Oratie Corine Noordhoff: Future ready retail

    Tijdens haar oratie zal Corine Noordhoff inzichten verschaffen in de fundamentele elementen om te overleven en je bedrijf aan te passen in de retailsector. Noordhoffs oratie vindt plaats op vrijdag 19 april 2024, 16:15 – 17:00, in de aula van het...