Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFEBNews / FEB

COPE congres 2016: Wetenschap en praktijk komen samen op congres over logistiek

03 juni 2016
COPE Congres 2016

Op 25 mei 2016 organiseerde het Centre for Operational Excellence (COPE) van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Rijksuniversiteit Groningen, het tweede succesvolle COPE congres. Met als thema ‘Logistiek is overal’ gaven sprekers uit de praktijk én de wetenschap presentaties om zo hun kennis te delen met ruim 230 deelnemers. Onder de visuele begeleiding van keynotes werd het publiek op de hoogte gebracht van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen binnen de logistieke sector en hun relatie tot ontwikkelingen in het werkveld.

Logistieke uitdagingen zijn overal

Dat logistieke uitdagingen overal voorkomen, werd duidelijk toen Paul Rosenmöller (voorzitter VO-raad) als eerste het woord kreeg van dagvoorzitter Iris Vis (hoogleraar Industrial Engineering). In zijn lezing gaf hij een schets van de ontwikkelingen in het voortgezet onderwijs op het gebied van maatwerk. De ontwikkeling naar gepersonaliseerd leren, waarbij ruimte wordt gegeven aan de verschillende talenten van iedere leerling, heeft een grote impact op de organisatie van een school. Paul Rosenmöller trok de parallel met de logistiek door het publiek mee te nemen in de rol van het rooster, de indeling van schoolgebouwen en de veranderende rol van de docent.

De vaart werd erin gehouden toen Arthur van Dijk (voorzitter Transport en Logistiek Nederland en lid Topteam Logistiek) als tweede spreker het podium betrad. Van Dijk gaf in zijn presentatie een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de topsector logistiek en de kansen en de uitdagingen voor de toekomst. Door middel van een film liet hij zien hoe de Nederlandse innovaties op het gebied van logistiek worden toegelicht aan een internationaal publiek.

De derde spreker op het COPE congres was niemand minder dan Frits van Bruggen (hoofddirecteur ANWB). In zijn lezing nam hij het publiek mee in de logistieke uitdagingen van de ANWB wegenwacht die per jaar meer dan 1 miljoen pechgevallen per jaar verhelpt. Hij vertelde over de technieken die ten grondslag liggen aan het toewijzen van een auto van de wegenwacht aan een pechgeval om zo wachttijden voor de klant te beperken. De menselijke factor speelt, naast de wiskunde, daarbij ook een belangrijke rol.

Wetenschap en praktijk

COPE heeft uiteraard ook een wetenschappelijk kader geboden voor de actuele logistieke vraagstukken. In het middagdeel van het congres werd in verschillende tracks het brede pallet aan projecten getoond die door onderzoekers van COPE in samenwerking met het bedrijfsleven en de non-profit sector worden uitgevoerd. De onderwerpen van de verschillende tracks waren:

  • logistiek van internetverkopen
  • serious gaming
  • lean versus smart manufacturing
  • omgaan met onzekerheid
  • slimmer werken bij bibliotheken
  • logistieke uitdagingen van gepersonaliseerd onderwijs
  • logistiek van LNG en keten denken in het onderwijs

Het congres vormde tevens de formele afsluiting van de Dinalog R&D projecten ‘Cross chain order fulfilment for internet sales’ en ‘Design of LNG Networks’.

Het congres werd afgesloten door Niek Boes die als stemkunstenaar, in geluid een wrap-up van het congres gaf aan het voltallige publiek.

Presentaties online

Wilt u de presentaties van het COPE Congres nog even rustig bekijken? Dat kan! Deze zijn te vinden op de COPE website.

COPE Congres in de pers

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 15:09

Meer nieuws