Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFEBNews / FEB

"Succesvolle staatsgreep leidt in armste landen tot grotere economische groei" [PhD Shu Yu, 27 november]

20 november 2014

Zijn politieke leiders van belang? Heeft een staatsgreep effect op economische groei? En leidt politieke stabiliteit tot hogeropgeleide leiders? Dat zijn enkele vragen die Shu Yu beantwoordt in haar proefschrift.

Zij concludeert onder meer dat een succesvolle staatsgreep alleen in de armste landen leidt tot een grotere economische groei. Yu toont ook aan dat het optimaal is om een hoogopgeleide leider met lage militaire vaardigheden te kiezen wanneer het politieke regime stabiliseert.

Yu concludeert dat het overleven van politieke leiders afhangt van de kenmerken van deze leiders, in het bijzonder hun opleidingsniveau en hun militaire achtergrond. Yu laat zien dat, onder een revolutionaire dreiging, economische competentie schadelijk kan zijn voor politiek overleven, maar dat dit effect minder sterk is als de winnende coalitie groter wordt. Bovendien geldt het tegenovergestelde voor militaire capaciteiten van politieke leiders.

Yu onderzocht ook het effect van politieke leiders op buitenlands beleid. Zij analyseerde de overeenstemming van landen met de VS in de Algemene Vergadering van de VN en concludeert dat leiders die hun opleiding in het buitenland hebben genoten, hun loyaliteit aan het eigen land moeten aantonen door minder in overeenstemming met de VS te stemmen dan leiders zonder buitenlandse opleiding.

Info

Shu Yu promoveert op 27 november (14.30h, Academiegebouw) tot doctor in de Economie en Bedrijfskunde bij prof. dr. J. (Jakob) de Haan. De titel van het proefschrift is: Leaders, regimes, and political instability

Laatst gewijzigd:06 januari 2017 14:57
printView this page in: English

Meer nieuws