Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFEBOnderwijs / FEBStudieadviseursStudieloopbaanbegeleiding

Oriëntatie arbeidsmarkt

Ook al is het baanperspectief van bedrijfskundigen en economen goed, de jaren dat zij binnen korte tijd en vrijwel zonder moeite een baan vonden lijken een beetje voorbij. Er is geen sprake meer van baangarantie binnen een paar maanden na afstuderen. Het is daarom meer dan ooit van belang dat je weet wat je met je studie wilt bereiken. Een grondige oriëntatie op de arbeidsmarkt is daarvoor onontbeerlijk.
Stel dit niet uit tot het einde van je studie in zicht is, maar begin er al mee in de eerste jaren van je studie, zodat je de keuzes die je binnen je studie moet maken kunt afstemmen op wat je wilt bereiken. Ook is het van belang te proberen je te onderscheiden van anderen. Activiteiten buiten je studie kunnen je hierbij helpen.

Meer informatie over verschillende oriëntatiemogelijkheden, cijfers over de arbeidsmarkt, workshops, sollicitatietrainingen, individuele loopbaanbegeleiding, etc. vind je o.a. bij:

 • De Career Services van onze faculteit.
  Hier kun je terecht voor allerlei workshops op het gebied van arbeidsmarktoriëntatie, verder voor persoonlijke advies over stagebeurzen en -fondsen, visa, inentingen en verzekeringen en voorlichting over carrièremogelijkheden op het gebied van Economie en Bedrijfskunde. Daarnaast verzorgt de Careers Company verschillende (consultancy-)vakken die je de mogelijkheid geven om onder begeleiding praktijkervaring op te doen.
 • Career services van de RUG. Ook Career Services verzorgt allerlei workshops op het gebied van arbeidsmarktoriëntatie, cv checks, etc., alleen dan voor iedereen van de RUG en niet specifiek gericht op FEB.
 • Studenten Service Centrum: o.a. psychologische tests, persoonlijke ontwikkeling.
 • Via de studievereniging EBF kun je informatie ontvangen over kennismakingsevenementen van bedrijven (In-house dagen, Recruitment days, etc.). Meld je aan!
 • Stichting Student en Praktijk (STEP)
  STEP is een studentenorganisatie die zich bezighoudt met het organiseren van in-house dagen.
 • BRUG
  BRUG is de Vereniging van afgestudeerde Bedrijfskundigen van de Rijksuniversiteit Groningen en sinds de start in 1983 uitgegroeid tot één van de grootste en meest actieve alumniverenigingen van Nederland.
 • Test jezelf
  Ontdek bijvoorbeeld je competenties op Intermediair.
Boeken ter oriëntatie
 • De sollicitatiegids (Amsterdam, VNU/BPA), B. Edens. Te leen bij de UB.
 • De testgids (Amsterdam, VNU/BPA), P. van der Maesen de Sombreff. Te leen bij de UB.
 • Succesvol solliciteren (Deventer, Kluwer), J.P.M. Peters. Te leen bij de UB.
 • Solliciteren kun je leren, AIESEC.
Laatst gewijzigd:25 januari 2018 13:21
printView this page in: English