Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFEBOnderwijs / FEBStudieadviseursStudieloopbaanbegeleiding

Keuze van activiteiten buiten de studie

Kennis alleen is niet genoeg…

Je kansen op de arbeidsmarkt worden niet alleen bepaald door (de specifieke invulling van) je opleiding en je studieresultaten, maar ook door factoren als je persoonlijkheid en, in toenemende mate, door activiteiten die je naast je studie hebt ondernomen.

Bestuurlijk werk bijvoorbeeld bevordert niet alleen je persoonlijke ontwikkeling, maar je doet er ook communicatieve en managementvaardigheden mee op, en kan daardoor een goede investering zijn in je toekomst als bedrijfskundige of econoom. Onderschat ook niet het belang van je sociale netwerk.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen te bedenken wat je met je opleiding wilt bereiken en wat je daarbij zou kunnen helpen (bijvoorbeeld extra presentatie-, schrijf-, management-, ICT- of onderzoeksvaardigheden, vreemde talen, (basis)kennis van een ander vakgebied?).

Het is daarnaast uiteraard van groot belang je bewust te zijn van je keuze­mogelijkheden. Deze pagina’s geven een eerste indruk.

Wat je ook wilt gaan doen, altijd geldt: oriënteer en plan tijdig! Vaak moet je bijvoorbeeld voldoen aan bepaalde toelatingseisen en voor je het weet zijn deadlines voor aanmelding voor cursussen, evenementen, studie-uitwisseling of voor sollicitatie naar stageplekken of bestuursfuncties verstreken. En: overdrijf het niet. Zorg altijd voor een goede balans tussen studie en overige activiteiten.  

Zie je door de bomen het bos niet meer? Kom je er alleen niet uit? Een gesprekspartner als de studieadviseur kan helpen jouw wensen, voorkeuren en keuzes helder te krijgen…

Belangrijke keuzethema’s en mogelijkheden buiten je studie
 • Een tweede studie of vakken bij een andere faculteit
  De meeste studenten moeten binnen hun opleiding een minor volgen. Bij sommige opleidingen is dit niet aan de orde en bij andere opleidingen is de minor een verplichte studie in het buitenland. Voor studenten die een minor moeten doen geldt dat ze ook een minor bij een andere faculteit mogen volgen ter verbreden. Op de minorenpagina vind je de minoren die de RUG aanbiedt. H et is mogelijk om zonder betaling van extra collegegeld bij een andere faculteit vakken te volgen. Over het algemeen kun je je voor zogenaamde 'extensieve' vakken (collegevakken c.q. vakken zonder practica o.i.d.) uit een andere bacheloropleiding, waarvoor voor de 'eigen studenten' van die opleiding géén ingangseisen gelden, gewoon inschrijven via Progress. Houd rekening met afwijkende inschrijfperioden! Informeer naar de exacte mogelijkheden bij de betreffende faculteit en kijk op Ocasys naar eventuele entreevoorwaarden e.d.
  Wil je een volledige tweede opleiding doen, dan moet je je niet alleen voor de betreffende vakken, maar ook voor de opleiding inschrijven. Dat kan via Studielink. Houd rekening met mogelijke toelatingseisen en mogelijke extra kosten die je maakt bij het behalen van een tweede graad. Kijk op de website van de RUG voor informatie hierover.
 • Bestuurlijk werk, stages, student-assistentschappen
  Bij algemene studentenverenigingen (Vindicat, Albertus, Dizkartes, etc.), (studenten)­sportverenigingen (zie de site van de ACLO), studieverenigingen (EBF etc.) en studenten(belangen)organisaties (MARUG, Integrand, AIESEC, etc.) kun je heel goed organisatorische en bestuurlijke ervaring opdoen. Voor bepaald bestuurlijk werk is het mogelijk deels financieel gecompenseerd te worden vanuit bijvoorbeeld het profileringsfonds.  Studenten(belangen)organisaties als Integrand en AIESEC bemiddelen ook bij het vinden van een stage.
  Informeer ook bij de Careers Company voor de Career Services van onze faculteit!
  Is een student-assistentschap meer iets voor jou? Kijk dan eens naar het aanbod op Student Portal en/of benader docenten met de vraag of zij student-assistenten nodig hebben.
 • Extra-curriculaire vaardigheden, cursussen,
  zoals vreemde talen, presenteren, schrijfvaardigheden e.d.:
  - Talencentrum
  - Studie Ondersteuning bij het Studenten Service Centrum
Laatst gewijzigd:25 januari 2018 13:13
printView this page in: English