Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsPre-masterprogramma's

Pre-masterprogramma’s

Van HBO naar universitaire master

Veel masteropleidingen bieden aan afgestudeerden van (verwante) HBO-opleidingen de mogelijkheid om in te stromen. Je moet dan voor je de master kunt gaan doen een zogenaamd pre-masterprogramma volgen. Als afgestudeerd HBO’er kun je nergens zonder meer aan een master beginnen.  

Voor overstappen die vaak gemaakt worden zijn er standaardprogramma’s. Wil je een combinatie maken die wat minder gebruikelijk is, dan betekent dat niet dat er geen mogelijkheden zijn, maar is een pre-masterprogramma vaak maatwerk.

Let wel: de twee opleidingen moeten wel enigszins in elkaars verlengde liggen. Je kunt niet van bijvoorbeeld de PABO maar even instromen in de master archeologie.

Collegegeldtarieven en vergoedingen

Voor een pre-master programma betaal je voor elke EC die je moet halen een vergoeding. Meer informatie hierover vind je de informatie over de tarieven van de pre-masterprogramma's.

Schakelen na je HBO

Bij sommige opleidingen kun je via een pre-masterprogramma (tussen een en twee jaar) een toegangscertificaat (voor 1 masteropleiding) of een WO-bachelordiploma (voor meer masteropleidingen) halen. Neem contact op met de studieadviseur van de masteropleiding om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Hoe doe je een aanmelding als Pre-Master

Je kunt deze handleiding volgen om je aan te melden als Pre-Master

Laatst gewijzigd:11 december 2018 15:28
printView this page in: English