Skip to ContentSkip to Navigation
Webklassen

Pedagogische Wetenschappen

Bestemd voor

Scholieren die geïnteresseerd zijn in de studie Pedagogische wetenschappen.

De webklas

Je maakt kennis met verschillende onderwerpen die binnen de studie Pedagogische Wetenschappen aan de orde komen. Je bestudeert de ontwikkeling van kinderen, hun opvoeders, zoals ouders en scholen, maar ook jongeren en jongvolwassenen.

Je verdiept je in opvoeding van kinderen en hoe je de kwaliteit daarvan kunt meten. Je gaat ook kijken naar de hulpverlening aan kinderen met gedragsproblemen. Waarom krijgen steeds meer kinderen tegenwoordig een ‘etiketje’? Vervolgens bestudeer je hoe scholen omgaan met deze kinderen. En als laatste ga je je ook bezighouden met jongeren en hoe zij social media gebruiken.

Pedagogische wetenschappen
Pedagogische wetenschappen

Opzet

Week 1: Etiketkinderen

Ben je als kind dromerig, bewegelijk, onhandig, brutaal of gewoon wat slechter in taal en rekenen? Dan loop je grote kans op een etiket. Je kijkt een documentaire over dit onderwerp en beantwoordt daar een aantal vragen over.

Week 2: Hoe meet je opvoedkwaliteit?

Je gaat een hoofdstuk lezen uit het boek het Pedagogisch Quotiënt. Dat boek moeten 1ejaars studenten lezen en gaat over hoe je de opvoedkwaliteit van ouders kunt meten. Na het lezen ga je een aantal deelvragen beantwoorden.

Week 3: Passend onderwijs

Je krijgt een introductie in wat Passend Onderwijs is en wat literatuur over het interview als onderzoeksmethode. Je gaat werken aan een interview van een schooldirecteur hierover.

Week 4: Social media gebruik

Wat zijn de voordelen van social media gebruik? En wat zijn de nadelen. Aan de hand van een wetenschappelijk artikel ga je je eigen social media gebruik analyseren.

Doel

Je maakt op een interactieve en wetenschappelijke manier kennis met de studie Pedagogische Wetenschappen.

Studielast en honorering

De complete webklas heeft een studielast van ongeveer 10 uur. Als je alle opdrachten op tijd inlevert en ze met een voldoende beoordeeld zijn, ontvang je een certificaat. Als je de webklas op jouw school wilt gebruiken voor studiepunten, zal je dit zelf met je school moeten afspreken.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Pedagogische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen? Kijk dan hier voor het programma ! Mocht je geïnteresseerd zijn in de Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs, deze studie heeft een eigen webklas .

Inschrijven

Het is niet meer mogelijk om je in te schrijven voor de ronde van 5 maart tot 2 april. De volgende ronde begint in november 2018. De inschrijving voor die ronde opent in oktober.

Heb je vragen over deze webklas? Stuur dan een e-mail naar webklassen@rug.nl. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief als je op de hoogte gehouden wilt worden van de precieze data voor de volgende webklasronde, of volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Laatst gewijzigd:14 februari 2018 11:35
printOok beschikbaar in het: English