Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieWebklassenWebklassen op interessegebied

Geneeskunde

Steeds vaker lees je in de krant dat het aantal mensen met suikerziekte (diabetes) snel toeneemt. In 2011 waren er in Nederland ongeveer 1.000.000 mensen met diabetes. Volgens de Diabetesvereniging stijgt dat aantal bovendien met zo'n 65.000 mensen per jaar. Dat is een zeer sterke toename. Het is daarom niet gek dat veel medische wetenschappers onderzoek doen naar de oorzaken en behandeling van diabetes. Zo zouden stamceltransplantaties wellicht uitkomst kunnen bieden.

In deze webklas ga je samen met scholieren uit heel Nederland werken aan twee casus over diabetes, onder begeleiding van student-assistenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Aan bod komen onder andere symptomatologie, diagnostiek en (toekomstige) behandeling. Daarnaast worden er chatsessies en een college-ochtend georganiseerd.

De cursus is verdeeld over vier weken (respectievelijk sympomatologie, pathofysiologie/diagnostiek en behandeling) en je werkt aan verschillende opdrachten gebaseerd op filmpjes van patiënten. In de laatste week volgt er een toets over de vergaarde kennis van de voorgaande weken en een presentatie van de eind groepsopdracht. Voor de eindpresentatie hoef je niet naar Groningen te komen, alles gaat digitaal. We organiseren wel ook een college ochtend en tutorgroep, hiervoor zou je wel naar Groningen moeten komen. Deze is vrijwillig en zeker niet verplicht, dus als je niet kunt of als het te ver weg is, dan is dat geen enkel probleem.
Geneeskunde in Groningen
Geneeskunde in Groningen

Meer weten?

Deze webklas geeft je de mogelijkheid om kennis te maken met de bachelorfase van de studie Geneeskunde in Groningen. Je leert wat er bij komt kijken om een goede diagnose te stellen, wat er op celniveau misgaat bij diabetespatiënten en welke behandelwijzen er zijn. De college-ochtend stelt je in staat om echte colleges bij te wonen en je alvast een beetje student te voelen.

Let op: de webklas staat los van de selectieprocedure voor de studie geneeskunde; deelname levert dan ook geen voordeel op voor de decentrale selectie. De inhoud van de Nederlandse webklas Geneeskunde en de Engelse web class Medicine is gelijk, schrijf je dus niet voor beide cursussen in!

Inschrijven

De volgende ronde begint op maandag 5 november 2018. De inschrijving voor die ronde opent op 1 oktober.

Heb je vragen over deze webklas? Stuur dan een e-mail naar webklassen@rug.nl. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief als je op de hoogte gehouden wilt worden van de precieze data voor de volgende webklasronde, of volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Laatst gewijzigd:25 juni 2018 15:07
printOok beschikbaar in het: English