Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieStudieondersteuningProfielwerkstuk

Profielwerkstukvoorlichtingspakket

Onderzoeksdag op de RUG, follow-up op middelbare school & nascholing voor docenten

Op 6, 7, 10 en 11 april 2017 organiseerden het Alfa-, Bèta- en Gammasteunpunt weer onderzoeksdagen voor middelbare scholieren en docenten. Tijdens deze dagen ontdekten leerlingen wat wetenschappelijk onderzoek inhoudt: ze kregen lezingen over onderzoek en brachten een bezoek aan een expositie over wetenschap. Bij deze expositie konden ze zelf aan de slag door te brainstormen over het eerste wetenschappelijke stuk dat ze gaan schrijven: het profielwerkstuk!

Onderzoeksdagen 2016
Onderzoeksdagen 2016

Lezingen

De onderzoeksdag wordt geopend door één van de coördinatoren van de steunpunten. Zij vertelt over je profielwerkstuk: hoe bedenk je een onderwerp? Hoe zorg je dat het een goed onderwerp is? Hoe vind je bronnen die je helpen om een goed werkstuk te maken? Hoe schrijf je nou een goede tekst? Allemaal onderwerpen die aan bod komen.

Na het verhaal van de steunpuntcoördinator is het de beurt aan de mensen die al jaren heel goed, wetenschappelijk onderzoek doen: een onderzoeker vertelt over zijn of haar onderzoek.

Profielwerkstukvoorlichting
Profielwerkstukvoorlichting

Expositie

Het tweede deel van het programma bestaat uit een workshop open onderzoekende vragen stellen. Want, lezingen over wetenschap zijn leuk, maar wetenschap beleven is natuurlijk nog leuker! De workshop vindt plaats in kleine groepen in de expositie van het Universiteitsmuseum, waar verschillende voorbeelden van alfa-, bèta- en gammawetenschap te zien zijn. Aan het eind van de dag zijn de leerlingen hopelijk voldoende geïnspireerd om zelf een prachtig onderwerp voor het profielwerkstuk te hebben! Ook de docenten kunnen weer vol energie en met nieuwe ideëen naar huis, want ook zij gaan aan de slag met het thema 'wat is wetenschap?'.
Op onderzoek uit in het Universiteitsmuseum
Op onderzoek uit in het Universiteitsmuseum

Follow-up

Enkele weken na de onderzoeksdag in Groningen komt ons speciale profielwerkstukteam naar de school toe. In de tussentijd hebben leerlingen een onderwerp bedacht en alvast wat oriënterende bronnen en literatuur gezocht. Het profielwerkstukteam vertelt onder andere hoe je goede hoofd- en deelvragen maakt. Verder helpen ze na afloop de leerlingen met hun profielwerkstuk: ze geven tips over goede hoofd- en deelvragen, helpen mee als de leerlingen moeite hebben met het formuleren van een goede hoofdvraag en beantwoorden alle vragen die in de weken na de onderzoeksdag en voor de follow-up opgekomen zijn. Een zeer nuttige dag!

Sanne Mulder, student Communicatie- en Informatiewetenschappen
Sanne Mulder, student Communicatie- en Informatiewetenschappen
Sam Lansink, student Geschiedenis
Sam Lansink, student Geschiedenis

Docentenmiddag

Voorafgaand aan de onderzoeksdagen organiseren we een nascholing voor docenten over het profielwerkstuk. De eerste editie van deze nascholing vond plaats op vrijdagmiddag 13 januari 2017 in de Marie Lokezaal, Faculteit der Letteren/Rechtsgeleerdheid. Tijdens de docentennascholing zijn we aan de slag gegaan met onderzoeksvaardigheden en fasen van wetenschappelijk onderzoek. Lees hier meer over deze geslaagde middag!

Op weg naar de onderzoeksdagen
Op weg naar de onderzoeksdagen

In het kort

  • Wat? Onderzoeksdag voor middelbare scholieren, inclusief profielwerkstukvoorlichting follow-up op de school en docentennascholing in Groningen
  • Wanneer? 6, 7, 10 en 11 april (één dagdeel) 2017
  • Waar? Rijksuniversiteit Groningen
  • Kosten? €300 per school.
  • Vragen? Mail dan naar Karen de Bot (Coördinator Gammasteunpunt): k.d.j.m.de.bot@rug.nl.
Laatst gewijzigd:01 mei 2017 13:22