Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukGammasteunpuntOnderwerpenMaatschappijleer/-wetenschappen

De sociale functie van sport

Je kunt er een hekel aan hebben of je kunt het helemaal geweldig vinden, maar iedereen heeft wel eens gesport. Dit kan Lichamelijke Opvoeding op school zijn, je kunt lid zijn van een voetbalclub of je bent een fanatieke wielrenner. Sport is een belangrijk onderdeel van onze samenleving. Sporten houdt je fit en het voorkomt obesitas. Daarnaast komen er door sporten stofjes in je lichaam vrij die het geluksgevoel aanwakkeren (endorfine) en je scherp houden (adrenaline). Het is dan ook geen wonder dat de overheid jaarlijks miljoenen euro’s investeert in de sport.

Sport
Sport

Sociale functie van sport

Maar naast het feit dat sporten heel gezond is voor jou als individu, heeft het ook een hele belangrijke sociale functie. Sport verbindt mensen met elkaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de club-barbecue van de tennisvereniging of de voetbalwedstrijden in het weekend, maar ook de trainingen op zich hebben een verbindende functie. Het geeft ritme aan je leven omdat je er elke week weer moet zijn en, omdat je de anderen niet teleur wilt stellen, ga je er heen. Door deze sociale verplichting ontmoet je nieuwe mensen, ontstaan vriendschappen en voelt het alsof je ergens bij hoort. Ook wanneer je in je eentje hardloopt, voelt het alsof je bij een groep hoort. Hardlopers op straat groeten elkaar en je voelt je aangemoedigd om door te gaan.

Met z'n allen hardlopen tijdens de 4Mijl van Groningen
Met z'n allen hardlopen tijdens de 4Mijl van Groningen

Sport en media

Bijna elke krant heeft een sportbijlage en op tv kun je altijd wel naar sport kijken. Maar waarom kijken mensen eigenlijk zo graag naar sport? Om zichzelf te stimuleren te gaan sporten? Om zelf beter te worden in deze sport? Of heeft het kijken naar sport een andere, misschien meer sociale functie? Waar je ook naar zou kunnen kijken is de invloed van de media op de populariteit van (een specifieke) sport. Bijvoorbeeld: wanneer een land meer investeert in topsport, komt er dan ook meer sportnieuws in de media en gaan er hierdoor ook meer inwoners zelf een sport beoefenen?

Oranjegekte

Dat sport een belangrijk onderdeel van onze samenleving is, zie je ook bij een WK of EK voetbal. Alle straten kleuren oranje en iedereen is voor hetzelfde team. Mensen voelen zich met elkaar verbonden omdat ze het gevoel hebben allemaal bij dezelfde groep te horen. Hierdoor worden barrières verbroken en knopen mensen makkelijker een praatje met elkaar aan (hé heb jij die wedstrijd nog gezien? Wat waren ze goed hè!). Hierdoor kunnen ook mensen, die normaal weinig contact met elkaar hebben, ineens als vrienden bij elkaar komen om naar een wedstrijd te kijken. Een WK kan dan als het ware een verbindende factor worden, er ontstaat een tijdelijke nauw verbonden groep.

Oranjegekte
Oranjegekte

Onderzoek

Het kan erg interessant zijn om te onderzoeken wat sport voor mensen betekent. Je zou bijvoorbeeld onderzoek kunnen doen naar het verschil tussen sporters van nu en sporters van vroeger. Verder kan het interessant zijn om te onderzoeken waarom mensen stoppen met sport en welke sporten populair zijn bij welke leeftijdsgroep. Klopt het dat meisjes allemaal stoppen met ballet als ze naar de middelbare school gaan? En dat studenten allemaal roeien? En dat voetbal echt een mannensport is? Waar komen deze stereotypen vandaan en wat betekent dit voor de maatschappij? Is golf bijvoorbeeld alleen voor de elite en zo ja, hoe is die trend ontstaan? Er zijn ontzettend veel vragen te bedenken bij dit onderwerp. Sport heeft een veelzijdige functie in onze maatschappij en het kan erg interessant zijn om te onderzoeken hoe dit kan.

Ben je hiermee aan de slag en kom je ergens niet uit? Stuur gerust een e-mail met je vraag naar: gammasteunpunt@rug.nl.

Vind je dit een leuk onderwerp?

Dan is de studie sociologie misschien iets voor jou! Bezoek voor meer informatie een open dag of schrijf je in vee een webklas!

Laatst gewijzigd:25 juli 2018 10:58