Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukGammasteunpuntOnderwerpenMaatschappijleer/-wetenschappen

Gezondheid en de maatschappij

Bij de gezondheidszorg denk je waarschijnlijk niet direct aan sociale wetenschappen, maar toch zijn sociale en maatschappelijke aspecten zeer belangrijk om goede zorg te kunnen leveren. Als je geïnteresseerd bent in menselijk gedrag en daarnaast graag meer wilt weten over de gezondheidszorg, kan het erg leuk zijn om je voor je profielwerkstuk te verdiepen in de medische sociologie. Belangrijke thema’s die op dit moment door sociale wetenschappers worden onderzocht zijn:

Medicalisering: goed of juist niet?

Wanneer is iets een ziekte en wanneer niet? Noemen we iets tegenwoordig vaker een ziekte dan vroeger? Hoe komt dit en is dit erg of juist goed?

Medicalisering?
Medicalisering?

Gezond ouder worden

We worden in Nederland steeds ouder, op medisch gebied is er steeds meer mogelijk waardoor we op steeds latere leeftijd overlijden. Dit is natuurlijk goed nieuws, maar het brengt ook problemen met zich mee. Je hoort mensen ook steeds vaker zeggen dat het ze niet uitmaakt hoe oud ze worden maar dat ze wel hopen dat ze gezond ouder worden.

Ouder worden
Ouder worden

Zorggebruik

Het verschil in zorggebruik varieert sterk tussen personen. Zelfs mensen met dezelfde ziekte of aandoening hebben vaak een verschillende mate van zorggebruik. In dit artikel kun je lezen waardoor dit verklaard kan worden.

Laatst gewijzigd:13 juli 2017 11:23