Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukGammasteunpuntOnderwerpenMaatschappijleer/-wetenschappen

Amerikaanse verkiezingen

Waarschijnlijk is het je niet ontgaan: Donald Trump is de nieuwe president van Amerika geworden. Hier is natuurlijk een aantal maanden aan vooraf gegaan waarin zoveel mogelijk kiezers werden geworven. Ook vonden eerst de voorverkiezingen nog plaats, waarin wordt bepaald welke twee kandidaten de Democratische en de Republikeinse partij gaan vertegenwoordigen. Het is een heel gebeuren, vandaar dat de media-aandacht voor de presidentsverkiezingen ook in Nederland weer tot grote hoogte gestegen. Heb jij de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten op de voet gevolgd en wil jij graag iets met dit onderwerp doen voor je profielwerkstuk? In de onderstaande tekst suggereren we een aantal invalshoeken voor je profielwerkstuk.

Propaganda tijdens de Amerikaanse Presidentsverkiezingen en jouw profielwerkstuk

Afbeelding afkomstig van de Instagrampagina van Hillary Clinton
Afbeelding afkomstig van de Instagrampagina van Hillary Clinton

Een manier om de Amerikaanse presidentsverkiezingen bij je profielwerkstuk te betrekken is door onderzoek te doen naar hoe de verschillende kandidaten potentiële kiezers proberen te beïnvloeden door middel van propaganda. Om een gedegen antwoord op deze vraag te vinden is het van belang het begrip ‘propaganda’ helder te definiëren. Propaganda roept al snel associaties op met Nazi-Duitsland of de Sovjet-Unie onder Stalin. Mede door deze voorbeelden heeft het woord propaganda voor veel mensen een negatieve connotatie. Het is belangrijk om te beseffen dat propaganda niet alleen door totalitaire regimes wordt gebruikt. Propaganda komt voor in verschillende gradaties. Ook de Amerikaanse presidentskandidaten maken gedurende hun campagnes in meer of mindere mate gebruik van propaganda. Het zou voor je profielwerkstuk interessant kunnen zijn om onderzoek te doen naar hoe een bepaalde kandidaat gebruikmaakt van propaganda en dit te vergelijken met een andere kandidaat. Hillary Clinton bijvoorbeeld maakt gebruik van andere propagandatechnieken dan Donald Trump.

Op welke manier beïnvloedt Hillary Clinton hier de mening van de kijker? Wat suggereert zij over haar tegenstander? Meer weten over dit onderwerp? Lees meer over propaganda in het stuk over "manipulatie van de geschiedenis ".

De kunst van het spreken

Behalve door het handig gebruik maken van propaganda zijn er voor presidentskandidaten nog meer manieren om de kiezers ervan te overtuigen dat hij of zij de beste kandidaat is. Het geven van vlammende speeches is zo’n manier. In de Klassieke Oudheid werd het spreken in het openbaar gezien als iets van groot belang voor politici. Zonder een goede beheersing van de kunst van de retorica kon iemand geen groot politicus zijn. Nog steeds speelt het geven van toespraken een belangrijke rol bij verkiezingen. Je zou kunnen onderzoeken hoe verschillende kandidaten hun speeches opbouwen, in welke volgorde de argumenten geplaatst worden, de manier van spreken. Donald Trump is een bijzonder voorbeeld als het op zijn toespraken aankomt. Zijn zinnen lijken vaak spontaan bedacht en vaak voegt hij er middenin een zin nog iets aan toe. Een handig hulpmiddel om toespraken te analyseren is de website Wordle. Wordle is een website waarop je teksten in kan voeren waar Wordle vervolgens een woordweb van maakt. Valt je iets op als je de toespraken van Ted Cruz en Trump vergelijkt? Je kunt voor je profielwerkstuk ook toespraken van presidentskandidaten van nu vergelijken met presidentskandidaten van vroeger, of met toespraken uit de Klassieke Oudheid van Cicero. Mocht je meer willen weten over dit onderwerp dan staat er op het Alfasteunpunt ook een stuk over propaganda.

Donald Trump tijdens een verkiezingstoespraak
Donald Trump tijdens een verkiezingstoespraak

President, en dan?

Nadat alle stemmen geteld zijn wordt de nieuwe president geïnaugureerd en kan hij beginnen met het vervullen van zijn taken. Maar in hoeverre kan de nieuwe president het programma op basis waarvan hij of zij verkozen is ook daadwerkelijk uitvoeren? Welke taken moet de president volgens de Amerikaanse grondwet vervullen, maar vooral: Wat mag hij niet doen? In vergelijking met de Nederlandse minister-president heeft de president van de Verenigde Staten op sommige gebieden een stuk meer invloed. De president van de Verenigde Staten benoemt bijvoorbeeld ook rechters van het ‘Supreme Court’, het hoogste gerechtshof van het land. Op andere vlakken heeft de president een stuk minder invloed. De individuele staten hebben in vergelijking met de Nederlandse provincies een hoop bevoegdheden en deze staten zijn vastberaden om deze bevoegdheden te behouden. Onder andere hierdoor is het voor de regering in Washington lastig om meer invloed uit te oefenen op federaal niveau. Je zou voor je profielwerkstuk een vergelijking kunnen maken van hoe verschillende presidenten hun bevoegdheden hebben geïnterpreteerd, gebruikt, zien groeien of zien krimpen. Als je zoiets wilt doen, is het aan te raden om twee presidenten te kiezen, opdat het onderzoek niet te groot wordt.

Vragen?

Kom je er niet helemaal uit, of heb je behoefte aan extra ondersteuning bij je profielwerkstuk over dit onderwerp? Stuur ons gerust een e-mail met je vraag: gammasteunpunt@rug.nl.

Interessant?

Vind je dit een leuk onderwerp? Misschien is American studies of Internationale Betrekkingen en Internationale Organisaties dan iets voor jou. Bezoek voor meer informatie een open dag of doe een webklas! Hoe was het om de protesten na de overwinning van Trump live mee te maken? Je leest het in ons blog!

Laatst gewijzigd:22 november 2017 14:23