Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukGammasteunpuntOnderwerpenDe Nicolaikerk: maak er wat van!

Stap 2: Het uitwerken van een verdienmodel

De kerkrentmeesters (beheerders van inkomsten) van de Nicolaïkerk hebben gemerkt dat de inkomsten ontvangen uit de bijdragen van de gemeenteleden afnemen met als gevolg een daling van de totale interne inkomsten. De stichting van de Nicolaïkerk is bang dat ze op een gegeven moment gebruik moeten maken van de reserves van de kerk. Om dit te voorkomen moeten er nieuwe, creatieve plannen worden bedacht om geld te verdienen. Kunnen jullie de stichting versterken door hier een verdienmodel voor te ontwikkelen?

Bedenk een manier waarop de organisatie geld verdient
Bedenk een manier waarop de organisatie geld verdient

Hieronder vind je vier verdienmodellen. Deze gaan bijvoorbeeld over de goederenverkoop: moet de prijs van de koffie omhoog? Of over het moderniseren van het kerkgebouw: is het bijvoorbeeld verstandig om een beamer aan te sluiten en waar moet deze komen te staan? Waar kan deze dan voor worden gebruikt? Of ontwikkel nieuwe software in de Nicolaïkerk, bijvoorbeeld een digitale rondleiding. Ontwikkel een economisch beleid op basis van een van de vier verdienmodellen en overleg met je groepje hoe je de Nicolaïkerk kunt helpen met als uiteindelijke doel het verhogen van de externe inkomsten. Voordat je een van de verdienmodellen gaat uitwerken is het van belang dat je jullie plan bespreekt met de commissie om te kijken hoeveel budget er is en wat de mogelijkheden zijn. Het is goed om je te blijven realiseren at deze opdracht valt binnen een groter, al bestaand, project. De commissie heeft bijvoorbeeld al een adviesrapport ontwikkeld over de plannen voor het vergroten van de winst. De mening van de commissie is beslissend voor het wel of niet realiseren van jullie plannen. Probeer dus een reëel plan uit te werken voor de toekomst van de kerk.

Ontwerp een verdienmodel voor de kerk
Ontwerp een verdienmodel voor de kerk

Betrek dus de commissie bij jullie onderzoek en interview de verschillende leden. Op basis van een interview met leden van de commissie (denk hierbij aan Bart-Jan Pennink, Jan Kolk, Hans Veenhuis et cetera) wordt een uiteindelijke keuze gemaakt voor een verdienmodel. Pak vervolgens het adviesrapport erbij dat in een eerder stadium is ontwikkeld door de stichting. Zijn er pagina’s interessant voor jullie onderzoek? Maak hier gebruik van! Neem het rapport eens door en ga dan kijken hoe jullie verder kunnen helpen. Wat wordt jullie toegevoegde waarde?

Vier verdienmodellen

Simpel gezegd beschrijft een verdienmodel de manier waarop een organisatie geld verdient. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door de verkoop van goederen of het aanbieden van een service. De Nicolaïkerk is op zoek naar een manier om de externe inkomsten te verhogen. Dit kan op verschillende manieren. Hieronder worden vier manieren genoemd. Heb je zelf een goed idee voor een heel ander verdienmodel? Leg dit dan gerust voor aan de commissie van de Nicolaïkerk. Wie weet kun je hen wel overtuigen met een goede argumentatie!

Goederenverkoop

Makkelijk en snel geld verdienen kan door goederen te verkopen. Wat voor goederen zou de Nicolaïkerk kunnen verkopen? Hoe kan de Nicolaïkerk optimaal gebruik maken van zijn faciliteiten, zodat inkomsten hiervan gegenereerd kunnen worden? Je zou bijvoorbeeld kunnen nadenken over de mogelijkheid om een coffee-corner te ontwerpen. Is hier behoefte aan?

Verhuur Nicolaïkerk

Denk na over de mogelijkheid om de Nicolaïkerk te verhuren aan evenementen: bijvoorbeeld als locatie voor concerten en evenementen Hoe kan de Nicolaïkerk meer klanten (huurders) aantrekken (individu en organisaties) voor het huren van hun accommodaties?

Kerkbezoek/bezichtiging aantrekkelijker maken

Hoe kan de Nicolaïkerk meer bezoekers aantrekken om hun activiteiten te bezoeken? Bedenk aan manier om de kerk aantrekkelijker te maken voor bezoek. Ontwikkel bijvoorbeeld een app die de bezoekers digitaal rondleidt.

Een PR-plan ontwikkelen

Bedenk hoe je de Nicolaïkerk meer in the picture kunt zetten; kun je bijvoorbeeld een samenwerkingsverbond aangaan met de plaatselijke VVV of in de buurt gelegen musea?

Laatst gewijzigd:26 november 2015 11:01