Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukGammasteunpunt

Jan Penprijs 2018

Het Gammasteunpunt reikt jaarlijks de Jan Penprijs uit aan de leerling met het beste profielwerkstuk Economie & Maatschappij. Alle leerlingen uit 5 havo en 6 vwo kunnen hun E&M-profielwerkstuk inzenden. Aan de eerste prijs is, naast eeuwige roem, ook een geldbedrag van 200 euro gekoppeld. En de tweede, derde en de publieksprijswinnaars gaan ook niet met lege handen naar huis!

De winnaars van de Jan Penprijzen 2017
De winnaars van de Jan Penprijzen 2017

Procedure

Uit alle inzendingen worden vijf werkstukken genomineerd voor de Jan Penprijs. De jury kiest hieruit een top 5. Op de dag van de prijsuitreiking (29 maart 2017!) krijgen deze genomineerden de mogelijkheid om hun werkstuk te presenteren. Samen met de genomineerden voor de Alfa- en Bètasteunpuntprijzen strijd je ook voor de publieksprijs. Genoeg profielwerkstukprijzen te winnen dus!

Jury

In de vakkundige jury voor de profielwerkstukprijs zitten twee docenten van middelbare scholen en twee docenten van de universiteit. De jury let op de originaliteit van het onderwerp, de inhoudelijke kwaliteiten en de kwaliteit van de presentatievorm. De jury bestaat dit jaar uit:

  • Dirk van der Veen, docent Economie op het RSG Magister Alvinus te Sneek
  • Rosalie Koolhoven, universitair docent Recht & ICT bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid, Rijksuniversiteit Groningen
  • Richard Lode, docent Aardrijkskunde op het CSG Augustinus te Groningen
Jan Pen
Jan Pen

Wie was Jan Pen?

Jan Pen (1921-2010) was hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en bijna een halve eeuw columnist voor Het Parool. Hij schreef boeken als Kijk, economie, waarin hij economie inzichtelijk maakte voor een groot publiek. Pen is de bedenker van de Pen’s Parade, een grafische voorstelling voor inkomensverdeling. In deze figuur worden gezinnen of personen op de x-as gerangschikt van arm naar rijk, terwijl op de y-as de hoogte van het inkomen wordt aangegeven.

In het kort

  • Alle Havo 5- en vwo 6-leerlingen kunnen hun profielwerkstuk opsturen tot uiterlijk 7 maart 2018.
  • Donderdag 29 maart 2018 is de profielwerkstukprijsuitreiking op de Rijksuniversiteit Groningen.
  • De jury kiest het beste profielwerkstukprijs, maar er is ook een publieksprijs.
  • Vragen? Mail dan naar gammasteunpunt@rug.nl
Laatst gewijzigd:16 november 2017 13:49