Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukGammasteunpunt

Zaanstreek deel van wereldstad

Prijs voor profielwerkstuk 'De Randstad heeft de toekomst'

Zaandam - De Zaanstreek als onderdeel van de Nederlandse variant op New York. Een mooie gedachte, vindt Annemijn Leguijt. En bovendien: haalbaar. Leguijt doet dit jaar examen aan het Zaandamse St. Michaël College en schreef een opmerkelijk profielwerkstuk. De atheneumscholiere won zelfs de Jan Pen-prijs met haar werk. Volgens de jury behandelde Leguijt een onderwerp 'waar niet veel leerlingen zich aan wagen'.

De zeventienjarige werpt met haar werkstuk een heel ander licht op de huidige discussie rondom de provinciale herverdeling. Zuid- en Noord-Holland zouden samen met Utrecht een 'superstad' moeten vormen. ,,De stedelijk socioloog Richard Florida zegt dat als je de status van wereldstad wilt bereiken, je dan creatieve mensen moet aantrekken. Want dan creëer je innovatie. Dat zag je vroeger bijvoorbeeld bij de landbouw- en industriële revolutie'', aldus de pientere scholiere, die na de zomer start met de studie Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

Leguijt beredeneerde dat de Randstad alles in zich heeft om uit te groeien tot een grote internationale speler. ,,Amsterdam alléén is simpelweg te klein. Maar theoretisch heeft het hele Randstadgebied alles. Den Haag als bestuurlijk deel, Amsterdam is qua cultuur al gevormd en Rotterdam heeft de haven. Dan heb je een 'stad' met een groen centrum, het Groene Hart. Dat is uniek'', vertelt Leguijt enthousiast. ,,Bovendien heeft de Randstad goede basisvoorwaarden voor het aantrekken van de culturele klasse, zoals politieke openheid en etnische diversiteit.'' Kortom: een walhalla voor creatieve geesten.

Maar dan de praktijk: hoe zit het met de sentimenten van de inwoners van de steden? Lachend: ,,Dat is inderdaad een probleem. Maar een eerste stap zou het daadwerkelijk samenvoegen van de provincies kunnen zijn. De onderlinge banden zijn al sterk, dus zó'n grote stap is het ook weer niet.'' De aanbevelingen van Leguijt, die door haar aardrijkskundeleraar Laurens Vredevoort werd begeleid bij het schrijven, liggen inmiddels bij minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken, die zich bezighoudt met gemeentefusies. ,,Ik hoop snel een reactie te krijgen.'' De Westzaanse ziet uiteraard ook een rolletje voor haar geboortestreek. ,,Met de grote bedrijven die hier zijn gevestigd en het toerisme kan de Zaanstreek zeker bijdragen aan de Randstad.''

Het zou wat zijn: de Randstad als het nieuwe New York. ,,Nou, we zijn natuurlijk niet op slag 'een New York'. Maar we komen wel in de buurt van steden als Londen en New York en volgens mijn bevindingen zal de Randstad aantrekkelijker zijn voor de culturele klasse dan bijvoorbeeld een megastad als Sjanghai.''

Met haar bijzondere ideeën won Leguijt de jury van de prijs voor profielwerkstukken voor zich. Ze kreeg nota bene alle lof voor de beste eindopdracht in de richting economie en maatschappij, terwijl de scholiere het pakket van cultuur en maatschappij volgt. ,,Het idee voor het profielwerkstuk ontstond tijdens een excursie voor het vak aardrijkskunde. We gingen naar de wijk Poelenburg in Zaandam, waar de creatieve klasse de laatste jaren is gegroeid. Zo ben ik op mijn onderwerp gekomen.'' Nu maar afwachten wat minister Plasterk ervan vindt.

Noordhollands Dagblad, 4 mei 2013

Laatst gewijzigd:09 september 2015 14:16