Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukGammasteunpunt

Russische ontroert met eigen familiegeschiedenis

Dagblad van het Noorden
Dagblad van het Noorden

Groningen - Ze zit een beetje verloren achter haar tafeltje: Katja Joumanova. Ze is een van de deelnemers aan de wedstrijd om het beste profielwerkstuk, die de RUG heeft uitgeschreven en waarvan gisteren de finale was. De genomineerden mogen voor de uitreiking een presentatie geven van hun werk. En sommigen hebben zich daar enorm voor ingespannen.

Je kunt bier proeven bij het kraampje van Martin Lutke van het Ubbo Emmius in Stadskanaal. Of kijken naar de dvd-opname van de theatervoorstelling die Nina Boegschoten van het Rölingcollege in Groningen organiseerde en uitvoerde. Ritzo Holman, Jan Willem Mollema en Sita Verburg van het Willem Lodewijk Gymnasium hebben een scheikundige opstelling neergezet, waarop ze laten zien hoe ze onderzoek hebben gedaan naar de energie die vrijkomt bij explosies. Katja Joumanova van het Rölingcollege, locatie Belcampo in Groningen, heeft alleen maar haar boek. Het ligt in een mooie rode kaft met gouden letters midden op haar tafel. Verdeel je geluk en verdriet met mij heet het en het vertelt de geschiedenis van Rusland door de ogen van haar familie. Katja kwam in 2001 naar Nederland. "In maart 2005 logeerden mijn opa en oma bij ons. Ik heb hen toen geïnterviewd over hun leven. Dat was het begin. De rest heb ik in de maanden erna geschreven." Tijdens het schrijven ontdekte ze ook dingen die ze zelf nog niet wist over haar Russische familieverleden. "Ik heb ook wel eens getwijfeld of ik het wel kon. Het verhaal kwam soms wel heel dicht bij me." Haar docenten zijn vol bewondering voor haar. "Het is zo knap hoe ze historische feiten en het persoonlijke verhaal door elkaar heeft geweven", zegt geschiedenisdocent Wibe Balt. "Het is echt ongelooflijk wat die familie allemaal heeft meegemaakt. Ik ken de historische feiten natuurlijk wel, maar door dit boek heb ik voor het eerst begrepen wat het écht betekende voor de gewone Russen. Als bekend wordt gemaakt dat Katja de winnaar is van de Alfasteunpuntprijs, worden er traantjes weggepinkt in het publiek . "Ik ben verschrikkelijk trots op haar", zegt docente Russisch Jeanette Bron, die Katja heeft begeleid. De jury zegt het boek in een adem te hebben uitgelezen, geraakt te zijn door de passie die er uit spreekt en door de mooie vorm. "Dit kan direct gepubliceerd worden", aldus het juryrapport. Dat zou Katja ook best willen. "Maar ik heb twee exemplaren laten binden, dat was al duur genoeg."

Het profielwerkstuk is een soort meesterproef die eindexamenkandidaten moeten afleggen aan het einde van hun middelbare schoolcarrière. Ze doen dat vaak met hulp van de scholierensteunpunten van de RUG. Die geven informatie, tips of denken mee over onderwerpen. Het Alfa-, Gamma- en Bètasteunpunt van de RUG kozen elk de drie beste profielwerkstukken uit en de Hanzehogeschool koos een havo-werkstuk op het bèta-gebied.

Bij de Alfasteunpuntprijzen ging de tweede plaats naar Nina Boegschoten (Belcampo, Rölingcollege, Groningen) en de derde naar Marije de Lange en Martinus Spoelstra (Piter Jelles Montessori, Leeuwarden). De Jan Commandeurprijs (bèta) ging naar Freark van der Berg en Djurre van der Wal (CG Beyers Naudé, Leeuwarden), de tweede prijs in die categorie was voor Jordi Dekker en Sander Stal (Hogeland College, Warffum) en de derde ging naar Marit van der Hoek en Veronique van Zelm (Christelijk Lyceum, Zeist). Een speciale havo-prijs was er voor Gerwin Hoogsteen, Reuel van der Steege en Jan Oene Krist (CSG Liudger, Drachten). De Jan Pen Prijs (gammasteunpunt) was voor Mandy van Bruggen, Stefina Hartog en Lisette de Zeeuw (Griftland College Soest), de tweede prijs was voor Jan Willem de Bruin (gymnasium Juvenaat, Bergen op Zoom), de derde ging naar Charlotte de Glopper en Jessie Frijling van het Praedinius Gymnasium in Groningen. Zij kregen ook de publieksprijs.

Dagblad van het Noorden, 8 april 2006

Laatst gewijzigd:25 april 2016 12:21