Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieStudieondersteuningProfielwerkstukAlfasteunpuntHoe schrijf je een pws?

Wanneer verwijs je naar bronnen?

Je profielwerkstuk vormt de brug tussen de middelbare school en het hoger onderwijs. Het is dus verstandig je PWS te zien als een wetenschappelijk artikel. Dit betekent dat je niet zomaar alles wat je in boeken of op internet vindt zomaar kunt overnemen voor je profielwerkstuk zonder dat te vermelden. Je schaadt dan zoals dat mooi heet de ‘intellectuele integriteit’ van de auteur. Het komt er op neer dat je je schuldig maakt aan plagiaat, wat in de regel strafbaar is. Je lost dit op door te citeren of te parafraseren.

Citeren

Citeren is het letterlijk overnemen van stukken tekst uit een bron. Dit kan uit een boek zijn, maar ook uit een toespraak. Je zet de stukken tekst die je letterlijk overneemt tussen haakjes. Zorg ervoor dat het citaat niet te lang wordt, anders schaadt je de auteursrechten van de schrijver. Hou het dus bij een aantal zinnen.

Parafraseren

Parafraseren betekent het overnemen van ideeën of in eigen woorden verbuigen van stukken tekst uit een bron. Als je een hele moeilijke theorie in je eigen woorden overneemt kun je niet doen alsof je neus bloedt en zeggen dat het van jou is. Hierbij is dus ook bronvermelding nodig. Journalisten parafraseren vaak in hun artikelen om citaten minder lang te maken, waardoor het stuk aantrekkelijk wordt.

Een voorbeeld van een tekst waar zowel in geciteerd als geparafraseerd wordt ('Conducteur moet raam inslaan bij stranden trein', www.nu.nl 23-7-2013):

Volgens de NS is het inslaan van ramen echter 'gevaarlijk'' (parafrase). "In het geval dat een trein strandt en de airco het niet doet kan personeel de deuren openen aan de veilige kant van de trein voor voldoende frisse lucht" (citaat), aldus een woordvoerder van de NS tegen NU.nl. De woordvoerder belooft dat ze het openen van de deuren meer onder de aandacht gaan brengen bij het personeel (parafrase).

Door naar: 'Wat voor bron kies je?'

Terug naar het hoofdmenu: 'Alles over bronnen'.

Vragen? Mail naar: alfasteunpunt@rug.nl .

Laatst gewijzigd:05 april 2017 16:21