Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntHoe schrijf je een pws?

Voorbeelden - inspiratiepagina

Alternatieve presentatievormen

Dit is een pagina vol met voorbeelden van profielwerkstukken waarbij gebruik is gemaakt van alternatieve presentatievormen.

Kijk voor nog meer inspiratie op ons YouTube kanaal voor filmpjes over profielwerkstukken die mee hebben gedaan aan de Alfasteunpuntprijs.

Stefany Venema maakte zelf een 18e eeuwse japon.
Stefany Venema maakte zelf een 18e eeuwse japon.

Een japon uit de 18e eeuw, gemaakt in 2009

van Stefany Venema, Ubbo Emmius, Stadskanaal

Stefany zat voor haar profielwerkstuk geschiedenis niet veel achter haar computer of in de archieven, maar vooral achter haar naaimachine. Met haar liefde voor Mozart en mode wilde ze iets origineels doen, daardoor aangespoord door haar begeleidster Ria Blom. Stefany vroeg zich af hoe een japon in de tijd van Mozart eruitzag en hoe hij in elkaar zat. En hoe kun je dat beter onderzoeken dan zelf een japon maken? Van de stoffen tot de strikken, van het model tot de schoenen, rondkijken, keuzes maken en uitproberen. Zelfs haar verslag met een uitgebreide fotoreportage van het productieproces en de achtergronden van de mode in de 18e eeuw kreeg een stoffen jasje!

Het maken van een geluidsfragment

“Ooit klonken de straten anders”. Wat je hoorde op de Grote Markt van Nijmegen in 1513

Eline Achterberg en Sanne Jeurissen, Canisius College, Nijmegen

Begeleider: dhr. Wijngaards

‘’Ooit klonken de straten anders.’’ Deze zin van Natascha Veldhorst in haar boek Zingend door het Leven is het uitgangspunt van het profielwerkstuk van Eline en Sanne. Vandaag de dag weten we namelijk ontzettend veel over ons verleden. Wat we echter niet weten, is hoe die ervaring van hoe het 500 jaar geleden was zou zijn met onze ogen dicht. Want wat er toen te horen was, daar staan we vrijwel nooit bij stil. Aan de hand van archieven, interviews met hoogleraren en goed speurwerk hebben Eline en Sanne een tijdreis gemaakt naar het Nijmegen van 1513. Vervolgens hebben ze een cd opgenomen met geluiden van de Grote Markt van Nijmegen.

Schrijven

Er was eens… een sprookje! (2009)

van Frederique van Domburg en Lisa van Meegen, Ostrealyceum, Goes

Frederique en Lisa werkten samen aan een bijzonder profielwerkstuk over sprookjes. Ze laten duidelijk zien dat onderzoek en creativiteit goed samen kunnen gaan in een evenwichtige vorm. In het werkstuk wordt een prachtig geïllustreerd zelfbedacht sprookje steeds afgewisseld door achtergrondinformatie: Waar komen sprookjes vandaan, wie (her)schreef sprookjes, hoe vinden we sprookjes terug in andere verassende vormen zoals in theater en in
pretparken. Zo
origineel, creatief, maar ook verrassend filosofisch en poëtisch kan een profielwerkstuk zijn. “Er zwierf een leven over straat. Een eenvoudig leven”.

ROSAMAX-magazin
ROSAMAX-magazin

ROOSMAX-Magazin (2011)

van Maxime in’t Groen en Roos Staps, Theresialyceum, Tilburg,

Duits, publieksprijs 2011

Maxime en Roos maakten zich zorgen over de populariteit van het vak Duits onder leerlingen. Daar was best iets aan te doen! De meiden maakten een hip Duitstalig tijdschrift, dat als lesmateriaal in de klas gebruikt kan worden. Naast het journalistieke werk van interviewen, schrijven en vormgeven, moest er ook onderzoek verricht worden. Ze begonnen met een marktonderzoek naar de interesses van middelbare scholieren om te bepalen welke onderwerpen niet mochten ontbreken. Na het schrijven stortten Roos en Maxime zich op sponsoring, drukproces en het maken van opdrachten om het tijdschrift te kunnen gebruiken in de Duitse les. Het eindresultaat is het eerste ROOSMAX-magazin, met Spitzensportler Joep voor jongens en Heidi Klum voor de meisjes. Een indrukwekkend resultaat waar ze de RUG-publieksprijs mee wonnen!

Laatst gewijzigd:03 november 2017 14:19