Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieStudieondersteuningProfielwerkstukAlfasteunpuntHoe schrijf je een pws?

Een onderzoeksvraag komt niet uit de lucht vallen

Om een goede onderzoeksvraag te kunnen opstellen, moet je al iets meer van je onderwerp afweten. Je begint dus niet meteen met het formuleren van hoofd- en deelvragen.

Het beste kun je beginnen met je globaal in te lezen. Dit doe je door:

  • je onderwerp te googelen
  • een Wikipedia pagina over het onderwerp te bekijken
  • alvast een inleidend werk te lezen.

Op deze manier kom je er achter vanuit welke invalshoeken je het onderwerp kun benaderen en uit welke deelonderwerpen het onderwerp bestaat. Waarschijnlijk zijn dit te veel om allemaal te behandelen in je werkstuk. Het beste kun je daarom één invalshoek kiezen en de hoofdvraag op een van de deelonderwerpen toespitsen.

Als je bijvoorbeeld het onderwerp ‘strips in Afrika’ kiest dan wordt duidelijk dat je dit vanuit verschillende kanten kunt benaderen. Dat zijn de invalshoeken. Ze zijn hieronder in een schema weergegeven. Vanuit de maatschappelijke invalshoek kun je vragen hoe de cartoons kritiek leveren op de politiek in Afrika. Ook kun je het vanuit de invalshoek van de kunst bekijken en onderzoeken hoe de strips aansluiten bij andere kunstvormen. Er zijn zo meerdere vragen te bedenken op basis van een van de invalshoeken.

Let op: Zorg ervoor dat je tijdens dit ‘vooronderzoek’ alles opschrijft wat je interessant vindt en denkt te kunnen gebruiken. Vergeet dan vooral niet te noteren waar je de informatie vandaan hebt. Op deze manier heb je een overzicht op basis waarvan je de hoofdvraag kunt opstellen en voorkom je dat je de informatie later wil gebruiken maar niet meer weet waar je het ook alweer vandaan had gehaald.

Als je precies weet welk facet je van het onderwerp wil onderzoeken en wat je invalshoek is, dan kun je bezig gaan het met opstellen van de hoofdvraag en de deelvragen.

Laatst gewijzigd:07 april 2016 12:06