Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntNederlands

Voorlezen en de ontwikkeling van kinderen

Hoe lees je zelf voor? Kind op schoot, tekst voorlezen, eens wijzen op een plaatje en hier en daar een gek stemmetje? Helemaal niet vreemd, want zo lezen de meeste mensen voor. Maar je kunt ook op een andere manier voorlezen. Daarbij probeer je een gesprekje te voeren met het kind over allerlei dingen in het boek: Interactief voorlezen wordt dat genoemd. Kinderen kunnen namelijk heel veel leren van boeken. Niet alleen nieuwe woorden en begrippen, maar ook hoe je om kunt gaan met emoties, de eerste wiskundige beginselen zoals tellen of perspectief, hoe een verhaal in elkaar kan zitten en hoe de wereld eruit ziet. Er zit vaak meer in een prentenboek dan je op het eerste gezicht denkt. Maar het is nog een hele uitdaging om voorlezers en kinderen daar bewust van te laten worden. Bij de Rijksuniversiteit Groningen wordt hier veel onderzoek naar gedaan.

.
.

Zelf aan de slag met voorlezen

Duik eens in het interactief voorlezen. Wat is het precies, waarom is het belangrijk en hoe doe je dat dan?

.
.

Ook jij kunt voor je PWS aan de slag met interactief voorlezen: bedenk hoe je een prentenboeken interactief zou kunnen voorlezen, meld je als voorleesvrijwilliger bij een peuterspeelzaal, kleuterklas, crèche of organisatie als Humanitas en probeer het uit! Als eindproduct maak je bijvoorbeeld een handboekje interactief voorlezen met een map vol lesbrieven voor ouders en andere vrijwilligers.  

Op zoek naar bestsellers ?

Maar je kunt je ook buigen over bestsellers in de prentenboeken. Kun je nog achterhalen wat je zelf vroeger werd voorgelezen? Vergelijk dit eens met wat er nu populair is. Zijn er boeken die altijd populair blijven en andere die uit de mode raken? En waar ligt dit aan? Onderzoek het in bibliotheken, kinderboekhandels en bij kleuterleidsters en ontdek het geheim van het ideale voorleesboek.

Terug naar 'Kinderboeken door de jaren heen'.

Laatst gewijzigd:30 augustus 2016 14:08