Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntGodsdienst

The Passion

De Mattheüs Passie in een nieuwe jasje
De Mattheüs Passie is gebaseerd op het evangelie van Mattheüs
De Mattheüs Passie is gebaseerd op het evangelie van Mattheüs

In 1727 componeerde Johann Sebastian Bach de Mattheüs Passie in samenwerking met de poëet Picander. Dat het muziekstuk drie eeuwen later zo’n groot succes zou zijn, had niemand kunnen voorspellen! Zeker niet omdat het in eerste instantie helemaal niet aansloeg. Tegenwoordig is de populariteit van de Mattheüs Passie ongekend. Opvallend is dat de Passie in geen enkel land zo vaak wordt opgevoerd als in Nederland. Jaarlijks kan in iedere uithoek van Nederland wel een uitvoering worden meegepakt. De Mattheüs staat er om bekend dat hij zowel gelovigen als ongelovigen kan ontroeren en meeslepen. De aria Erbarme dich uit de Mattheüs Passie is zelfs de meest beluisterde aria ter wereld! Niet alle bezoekers van de Mattheüs Passie zijn zich ervan bewust dat ze luisteren naar een opvoering die van oorsprong een volledig theologische functie had. Maar wat voor functie? Jij kunt dat uitzoeken! Wat vertelt Bach ons met zijn compositie van het Mattheüs evangelie? Wat is de diepere betekenis van de Mattheüs Passie en wat is de link tussen deze uitvoering en Pasen? Waarom is de Mattheüs Passie juist zo populair in Nederland? Duik in de geschiedenis van Bach en het Nieuwe Testament en begin aan een bijzondere muzikale zoektocht.

Het logo van The Passion
Het logo van The Passion

The Passion

The Passion is een moderne versie van de Mattheüs Passie van Bach. Het is een enorm evenement waarbij bekende Nederlanders het lijdensverhaal van J ezus uitvoeren. In eerdere edities deden onder ander Jim Bakkum, Danny de Munch en Frans Bauer mee. In 2015 was de uitvoering in Enschede en speelden onder andere Jim de Groote en Jeroen van Koningsbrugge een grote rol. Het evenement trok zo’n 20.000 bezoekers en er keken ruim 3,6 miljoen mensen naar de live-uitzending op tv! Opvallend is dat er elk jaar meer mensen kijken naar dit evenement. Kenmerkend voor The Passion is de processie waarbij een groot lichtgevende kruis dat door de stad wordt gedragen.

The Passion is een mooi voorbeeld van religie om ons heen. Het evenement is oorspronkelijk in leven geroepen om aandacht te vragen voor Pasen. Sommige bisschoppen en predikanten hebben de hoop dat The Passion een inspirerende werking heeft op de Nederlandse bevolking en dat toeschouwers na het zien hiervan geneigd zijn zich aan te sluiten bij het christendom. Wat denk jij? Denk je dat een evenement als The Passion meer aandacht wekt voor de religieuze boodschap die er achter zit? In 2014 was de opvoering in Groningen. Op een filmpje ter promotie van The Passion in Groningen is te zien hoe de Groningers reageren op het grote kruis dat in de stationshal is geplaatst.

Voor je profielwerkstuk is het interessant om een vergelijking te maken tussen de oorspronkelijke Mattheüs Passie en The Passion! Is er een verschil in betekenis? Wat is denk je de moderne boodschap van The Passion?

Terug naar: Religie om ons heen

Laatst gewijzigd:03 juli 2017 11:39