Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntGeschiedenis

Bij de wilde beesten af!

De jacht bood voor veel Romeinen een vorm van vermaak.
De jacht bood voor veel Romeinen een vorm van vermaak.

Het Colosseum in Rome vormde in de oudheid een populaire trekpleister voor dagelijkse jachtpartijen en executies. Zo’n 9.000 krokodillen, leeuwen, tijgers, herten en stieren werden tijdens de 100-daagse openingsceremonie van het Amfitheater te Rome afgemaakt. Wij kunnen ons nu nauwelijks voorstellen waarom de jachtpartijen in het Colosseum zo ongekend populair waren. Voor ons is dat “bij de wilde beesten af!”

De geschiedenis vertelt ons veel over hoe er vroeger tegen dieren aangekeken werd en vooral waarom wij nu zo tegen dieren aankijken. Het thema ‘bij de wilde beesten af’ splitst zich in twee onderwerpen: dierentuinen en de jacht. Vind jij een van de twee interessant? Maak er dan je profielwerkstuk geschiedenis over! Klik op de titel om een meer uitgebreide toelichting te krijgen.

Dierentuinen: van pronkstuk naar bittere noodzaak?

Enerzijds zijn dierentuinen tentoonstellingen waar wij betalen om gevangen dieren in kooien te kunnen bekijken. Anderzijds beschermen dierentuinen bedreigde diersoorten van uitsterven. Welk uiterste gaat het meeste op? Voor welke uitdagingen staan dierentuinen en hoe valt dit historisch gezien te verklaren? Aan de hand van historische bronnen (ja, boeken) en praktisch onderzoek zal je een beeld schetsen van de sociale functie van dierentuinen in verleden, heden en misschien ook toekomst. Interessant? Lees dan verder.

De jacht: van bittere noodzaak naar pronkstuk?

Ooit was de jacht essentieel voor het overleven van de mens. Tegenwoordig dient de jacht veelal als entertainment. Dit gaat zo ver dat er aparte ranches zijn waar je tegen een flinke vergoeding wilde zwijnen, leeuwen en zelfs neushoorns kunt schieten. Jacht is tegenwoordig voor veel mensen niet meer nodig om te overleven. Maar dat was natuurlijk ooit anders. Verdiep je in het verre verleden of probeer te verklaren hoe het jagen op dieren tot entertainment, sport of zelfs cultuur is geworden. Meer info? Klik dan op de titel.

Ben je meer geïnteresseerd in de filosofische kant van hoe wij met onze dieren omgaan? Surf dan naar de filosofieafdeling van het Alfasteunpunt .

Vragen? Opmerkingen? Zit je vast? Mail ons op alfasteupunt@rug.nl

Laatst gewijzigd:25 juli 2018 11:47