Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntFrans

Paris, je t'aime!

Ga je dit jaar op excursie naar Parijs of heb je zelf iets geboekt? Gebruik dan deze fantastische ervaring als inspiratie voor je profielwerkstuk Frans, geschiedenis of CKV. Je kunt je richten op de bekende bezienswaardigheden of het ontstaan van Parijs, maar daarmee doe je de stad en jezelf te kort. Parijs heeft zoveel meer! Hieronder geven je een aantal suggesties voor je PWS.

Metronome, het boek over de geschiedenis van Parijs moet je gelezen hebben!
Metronome, het boek over de geschiedenis van Parijs moet je gelezen hebben!

Ondergronds Parijs: Lees een bestseller en doe je eigen onderzoek!

De metro is heel belangrijk voor Parijs. Metrostations zijn prachtige aanknopingspunten om de geschiedenis van de stad en het land te ontdekken.

Dat ontdekte de Franse schrijver Lorànt Deutsch ook toen hij bezig was aan zijn boek Metronome. In dit boek reis je in het ritme van de metro door de geschiedenis van Parijs. Bij 21 metrostations stap je uit in steeds weer een nieuwe eeuw. Lorànt Deutsch vertelt aanstekelijk: je ziet de kathedralen verrijzen, de Parijzenaars op de stadswallen vechten en de kunstwereld ontluiken. Het zijn leuke verrassende verhalen, waar je ook nog eens veel van opsteekt. Het boek werd een bestseller in Frankrijk (er zijn meer dan een half miljoen boeken verkocht!) en verscheen in 2011 ook in een Nederlandse vertaling. Lezen dus!  

Het verschijnen van dit boek betekent natuurlijk niet dat er niets meer voor jou te ontdekken valt. Want ook in de namen van metrostations gaat een geschiedenis schuil. Naast heel gewone namen die verwijzen naar de gebouwen, straten of pleinen die je erboven kunt vinden: bijv. Louvre of Bastille, ontdek je ook vreemde namen. Waarom is er bijvoorbeeld een station dat Stalingrad heet? En wat dacht je van Trocadero en Oberkampf? Als je kleine speurtochten uitvoert kom je heel wat veldslagen, historische figuren, stadspoorten en nog veel meer tegen. Met het boek van Deutsch als achtergrond begrijp jij nog veel meer!

Je kunt natuurlijk ook in de geschiedenis van de metro zelf duiken. Hoe en wanneer is deze infrastructuur aangelegd, wat is er is de jaren veranderd? En je kunt het natuurlijk ook combineren met onze eerste twee suggesties, film en architectuur. Wist je dat er een apart metrostation is voor filmopnamen? En waar vind je mooie voorbeelden van Art Nouveau..... juist, bij Le Metro!

De film Paris, je t'aime heeft veel scenes in de metro
De film Paris, je t'aime heeft veel scenes in de metro

Parijs als filmdecor

Er worden in Frankrijk zo'n 200 films per jaar gemaakt en natuurlijk speelt een groot deel daarvan in de hoofdstad. Parijs is dan eigenlijk het filmdecor. Maar hoe gebruikt de regisseur de stad? Waar filmt hij, hoe en wanneer en wat is zijn bedoeling daarmee? Is het een romantisch beeld van Parijs wat gegeven wordt of juist een hard en meedogenloos beeld? Kijk maar eens naar het Parijs in de film Amélie. Zou het toevallig zijn dat Amelie de mysterieuze man op talloze pasfoto's ontdekt in het Gare du Lyon en wat denk je van de opnamen van de draaimolen bij de Sacré Coeur? Een mooie film waarin je Parijs als filmdecor door de ogen van verschillende regisseurs kunt ontdekken is Paris, je t'aime. Verschillende regisseurs verfilmden liefde in een ander arrondissement op een totaal verschillende manier. Klik hier voor de filmtrailer.

Analyseer het filmdecor Parijs voor je op reis gaat en vergeet je camera niet mee te nemen. Want de mooiste presentatie van je PWS is natuurlijk je eigen filmversie(s) tegen een Parijse achtergrond! Wil je advies over hoe je zo'n analyse en/of het maken van een eigen film aan kunt pakken? Mail ons dan je idee en wij helpen je verder!

Grote bouwprojecten van Franse koningen en presidenten (het Louvre)
Grote bouwprojecten van Franse koningen en presidenten (het Louvre)

Architectuur en geschiedenis

De Zonnekoning, Lodewijk XIV, probeerde zijn macht te benadrukken door les Grands Travaux, de grote bouwwerken, kunstwerken, parken, tuinen en paleizen die iedereen in pracht en rijkdom overtroffen. Het belangrijkste daarvan was het paleis in Versailles. Wist je dat de Franse koningen eerst in het Louvre woonden, maar dat Lodewijk XIV genoeg had van de stank en herrie van Parijs? Daarom gaf hij in 1661 de opdracht het jachtslot in Versailles te laten verbouwen tot zijn nieuwe residentie.

Het idee van Les Grands Travaux bestaat nog steeds; het werd namelijk veel later overgenomen door de Franse presidenten. Zij wilden ook Frankrijk (en met name Parijs) iets nalaten van cultureel belang. Het Centre Pompidou voor beeldende kunst was de grote droom van de president Georges Pompidou. Een droom die trouwens pas na zijn dood uitkwam. Vooral Francois Mitterrand heeft aan de weg getimmerd in Parijs. De pyramide bij het Louvre en de Nationale bibliotheek, die nu zijn naam draagt, zijn de bekendste bouwwerken. Ben je geïnteresseerd in moderne architectuur dan vormen les Grands Travaux van Mitterrand een fascinerend onderwerp voor je PWS!

Maar je kunt ook bouwwerken en presidenten vergelijken. Hoe passen het karakter en de filosofie van de president bij de bouwwerken die ze realiseerden? Of had het meer met de tijdsgeest te maken? Een creatieve manier om je resultaten te presenteren zou dan kunnen zijn: een voorspelling van Les Grands Travaux die de huidige Franse president zal gaan realiseren. Bouw een eigen maquette!

Laatst gewijzigd:12 juni 2017 11:13