Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntFrans

Franstalige literatuur uit Marokko

Tahar Ben Jelloun
Tahar Ben Jelloun

Tahar Ben Jelloun (1944-)

Tahar Ben Jelloun werd in Fez geboren. Terwijl hij studeerde aan de universiteit van Rabat begon hij zijn schrijverscarrière. In 1971 publiceerde hij zijn eerste gedichtenbundel Hommes sous Linceul de Silence. In 1971 voltooide hij zijn filosofie studie en emigreerde hij naar Frankrijk om daar verder te studeren op de psychiatrie. Tot 1987 bleef hij regelmatig romans publiceren, maar pas met L’enfant de Sable kwam zijn grote doorbraak. In 1987 ontving hij de Prix Goncourt voor La Nuit Sacrée . Ben Jelloun ziet zichzelf als tweetalig. Hij zei ooit: "Arabisch is mijn vrouw en Frans mijn minnares, en ik ben ze allebei ontrouw geweest." Hij heeft de Franse taal verrijkt met nieuwe woorden en nieuwe uitdrukkingen.

Ben Jelloun is eerst en vooral een dichter en zijn schrijfstijl is daardoor ook in zijn romans poëtisch. Het is een verhalenverteller die zijn lezers wil onderdompelen in een magische wereld. De ruimte die hij laat voor eigen invulling, voor twijfel en verbazing maakt dat zijn werk ook wel past in het surrealisme

Naast gedichten en romans heeft Ben Jelloun ook een aantal non-fictie werken geschreven en enkele toneelstukken. Enkele van zijn romans en gedichtenbundels zijn:

  • Harrouda (1973)
  • La Reclusion Solitaire (1976)
  • Jour de Silence à Tanger (1990)
  • Les Yeux Baissés (1991)
  • Hommes Sous Linceul de Silence (1970) (Gedichten)
  • Sahara (1987) (Gedichten)
Laatst gewijzigd:12 juni 2017 10:22