Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntFilosofie

Dierethiek

Protest tegen bont
Protest tegen bont

In Nederland worden de meeste huisdieren beschouwd als volwaardige gezinsleden. Onze Hectors en Bello’s kunnen rekenen op luxe kussentjes, halsbanden en de beste medische zorg. In Utrecht is er zelfs een bestralingskliniek geopend waar honden en katten behandeld kunnen worden voor kanker. Ter contrast: in de bio-industrie worden er op hetzelfde moment miljoenen dieren behandeld als onderdeel van een productieproces. Waar komen deze verschillen vandaan? Is het gerechtvaardigd dat we ons het leed van bijvoorbeeld honden ontzettend aantrekken terwijl we niet zoveel lijken te geven om het lot van duizenden varkens?

Op wat voor manier moeten we eigenlijk met dieren omgaan? Mogen we ze onbeperkt gebruiken voor onze eigen doeleinden of hebben dieren recht op een goede behandeling?

Dit zijn vragen die binnen de dierethiek worden gesteld en het zijn natuurlijk interessante onderwerpen voor een profielwerkstuk!

Tas van kattenbont
Tas van kattenbont

Bij filosofie is het belangrijk dat je aan de hand van filosofische theorieën je eigen mening ontwikkelt. In een profielwerkstuk over dierethiek kun je een actueel onderwerp kiezen zoals het gebruik van proefdieren of het eten van vlees. - Doe hier inspiratie op voor onderwerpen! Je kunt natuurlijk ook beginnen met één of meer filosofische theorieën en daar een onderwerp aan koppelen. Lees hier bijvoorbeeld verder: Onderwerpen binnen de dierethiek

Heb je vragen of wil je meer informatie, dan kun je mailen naar alfasteunpunt@rug.nl.

Houd je van kritisch denken en ga je een discussie niet uit de weg? Dan is de studie Wijsbegeerte misschien iets voor jou. Nieuwsgierig? Kijk voor meer informatie op de website van Wijsbegeerte in Groningen, kom naar de open dag, of volg onze webklas!

Laatst gewijzigd:25 juli 2018 11:26