Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntEngels

The Hobbit

Vercommercialisering van een meesterwerk?
Vercommercialisering van een meesterwerk?

Met de klassieker The Lord of The Rings wist J.R.R. Tolkien een heel nieuwe wereld te scheppen, met een eigen natuur en natuurlijk eigen wezens. Ook de voorganger the Hobbit geeft een spectaculair beeld van elfen, dwergen, tovenaars en hobbits in Midden-Aarde.

Wanneer je de boeken leest, krijgt de wereld van Tolkien vorm in je eigen verbeelding. Elke lezer heeft zo zijn eigen beeld van Midden-Aarde en haar bewoners gevormd. Wereldwijd heb je dus te maken met miljoenen ideeën over hoe deze klassieker verfilmd zou moeten worden. Het lijkt een ondoenlijke taak om deze fantasierijke wereld te verfilmen met een grote schare fans die argwanend over je schouder mee proberen te kijken.

the Hobbit: the Battle of the Five Armies
the Hobbit: the Battle of the Five Armies

Tolkien en jouw (profiel)werkstuk...

Ben je fan van Lord of the Rings en de Hobbit? Dan is het goed om te weten dat het werk van Tolkien best veel mogelijkheden biedt voor een profielwerkstuk. Hieronder geven we je een aantal ideeën. Heb je zelf iets anders bedacht, maar kom je er niet helemaal uit? Mail dan naar alfasteunpunt@rug.nl.

Van boek naar film

Combineer je fascinatie voor fantasy met je schoolwerk en zoek uit hoe deze film tot stand is gekomen. Dit is ook een perfect verhaal om boek en film met elkaar te vergelijken. Zijn de verhaallijnen precies hetzelfde? Hoe hebben de filmmakers de wezens van Midden-Aarde eruit laten zien en lijkt dat op hoe Tolkien ze beschreef? Hoe zijn de verschillen te verklaren, waarom zijn welke keuzes gemaakt bij de verfilming?

J.R.R. Tolkien
J.R.R. Tolkien

Alles draait om geld...

Een ander interessant aspect is de merchandise die gepaard gaat met de film. Je kunt niet alleen mokken, maar ook spelletjes, speelgoed, muismatten, sieraden, rugzakken enzovoorts kopen van de film. Hebben deze producten nog wel iets te maken met het verhaal? In hoeverre heeft de commercie grip gekregen op de literatuur, film en kunst in het algemeen?

Taal en leven in Midden-Aarde

Ook leent het werk van Tolkien zich voor minder voor de hand liggende onderzoeken. Klopt Midden-Aarde wel als je het vanuit geografisch of biologisch oogpunt bekijkt? En hoe zit het met de talen die er in Midden-Aarde gesproken worden: kun je daar een grammatica en klein woordenboek van samenstellen? Leuk om te weten in dat verband is dat Tolkien een taalkundige was.

Volksverhalen, Hobbits en Harry Potter

De boeken van Tolkien zijn eigenlijk de eerste fantasyromans. Zijn invloed op latere fantasyschrijvers is enorm; wezens, symboliek, verhaallijnen, magie overal vind je Tolkiens wereld terug. Leg bijvoorbeeld Harry Potter er maar eens naast. Je zult veel overeenkomsten vinden! Maar ook Tolkien heeft natuurlijk niet alles uit zijn grote duim gezogen. Veel dingen leende hij gewoon uit volksverhalen en sprookjes die al vele honderden jaren bestonden. Denk bijvoorbeeld maar aan elfen, dwergen, een queeste... Neem jij een van deze onderdelen en ga je op zoek naar oude voorbeelden? Zijn er elfen in Noorse, Duitse of Russische sprookjes, zijn ze goed of slecht, hoe zien ze eruit, wat heeft Tolkien daarvan overgenomen en wat niet?

Goed en Kwaad

Wat ook interessant is om te behandelen in je profielwerkstuk is de vraag of Tolkien een verhaal vertelde over goed en kwaad of dat er misschien meer aan de hand is. Tolkien zelf heeft ooit beweerd dat het boek een fundamenteel religieus en katholiek werk is. Kan dit wel als religie en God niet worden genoemd en wanneer de hobbits zelf er ook geen religieuse praktijken of riten op na lijken te houden? Ga op onderzoek uit en kijk eens naar het boek dat uit werd gegevan vier jaar na de dood van Tolkien waarin hij de oorsprong van Midden-Aarde beschrijft. Zijn er overeenkomsten te vinden tussen de oorsprong van Midden-Aarde en het verhaal uit Genesis? En zou je kunnen zeggen dat Midden-Aarde 'in zonde is gevallen' zoals het verhaal over de zondeval in de bijbel? Zo zijn er nog meer interessante aspecten en mogelijke symboliek te vinden in het boek die je onder de loop zou kunnen nemen.

Met dit onderwerp voor je profielwerkstuk kun je eens op een andere manier bezig zijn met een boek of film dan je gewend bent. Als je nog vragen hebt, kan je altijd een mailtje sturen naar: alfasteunpunt@rug.nl. Ben je geïnteresseerd in deze thematiek en zou je er iets mee willen tijdens je studie? Kijk eens bij Europese talen en culturen of Religiewetenschappen en bezoek een open dag of volg een webklas.

Heb je vragen over dit onderwerp? Dan kun je mailen naar: alfasteunpunt@rug.nl

Laatst gewijzigd:25 juli 2018 11:48