Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntEngels

Heksen en Heiligen

Heksen
Heksen

Reusachtige monsters, heksen, elven, draken en toverspreuken… Je bent ze vast wel eens tegen gekomen in een boek of film. De laatste tijd zijn verhalen waarin magie en fantasie een grote rol spelen erg populair. Denk maar aan de miljoenenverkoop van de verhalen over Harry Potter, het succes van de verfilming van Tolkiens meesterwerk en de vele boeken, sites en films die op deze trend inhaken. Maar spelen elementen van deze verhalen echt alleen een rol in onze fantasie? Of hadden ze misschien vroeger een ander doel dan alleen het vermaken van de mensen? Om hier achter te komen kun je je eens verdiepen in de wondere wereld van de Angelsaksen. Wat had dit volk met heksen, welke rol speelden elfen in hun wereld en geloofden ze echt in de kracht van toverspreuken?

De Angelsaksen

In de 5e eeuw na Christus verlieten verschillende stammen uit het noorden van Europa hun thuisland om een reis naar Brittannië te ondernemen. De Britten waren kwetsbaarder geworden door aanvallen van bijvoorbeeld de Schotten en dus huurden ze Germaanse strijders in om zichzelf te verdedigen tegen de noordelijke stammen. Deze Germaanse stammen worden samen de Angelsaksen genoemd en kwamen uit het noordwesten van Duitsland (de Angelen en de Saksen) en uit Denemarken (de Juten).

De Angelsaksen brachten hun eigen gewoonten en rituelen mee naar Engeland. Zo geloofden ze bijvoorbeeld in meerdere goden en hielden ze er verschillende magische rituelen op na. De namen van deze goden zijn vandaag de dag nog terug te vinden in de dagen van de week: Tiw (Tuesday), Woden (Wednesday), Thunor (Thursday) en Frig (Friday). Verder kenden ze negen heilige kruiden, die ze gebruikten om zich te beschermen tegen boze invloeden en waar ze een ‘wonderzalf’ mee maakten. Hoe ging het oorspronkelijke Britse volk om met deze nieuwe cultuur?

Voor je profielwerkstuk kun je je verdiepen in de wereld van het Angelsaksische volk. Hoe wonderlijk was deze wereld? Welke aspecten van de Angelsaksische wereld vind je vandaag de dag terug in de Harry Potter-boeken of de verhalen van Tolkien?

Tarot
Tarot

Profielwerkstuk

De wondere wereld van het Angelsaksische Engeland biedt genoeg stof voor een interessant profielwerkstuk. Wij geven hier een drietal mogelijke invalshoeken (klik erop voor meer informatie):

Met dit onderwerp kun je een leuke combinatie maken tussen Engels, Godsdienst, Geschiedenis en Maatschappijleer. Als je nog vragen hebt, kan je altijd een mailtje sturen naar: alfasteunpunt@rug.nl.

Als je dit onderwerp interessant vindt, neem dan eens een kijkje op de website van de opleiding Religiewetenschappen aan de RUG. Onderwerpen zoals magie en goed en kwaad komen binnen deze studie aan bod. Zin om een keertje een proefles mee te draaien of wil je meer informatie? Stuur ook dan een mailtje naar alfasteunpunt@rug.nl.

Laatst gewijzigd:29 mei 2017 09:46