Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntEngels

Engelstalige literatuur uit Afrika

Wie is Wole Soyinka?
Wie is Wole Soyinka?

Weleens van Chinua Achebe en Wole Soyinka gehoord? Echt niet? In Afrika kent iedereen hen! Chinua Achebe schreef de Afrikaanse klassieker Things fall apart in 1958. Een boek dat inmiddels in meer dan vijftig talen is vertaald. Wole Soyinka was de eerste Afrikaanse schrijver die de Nobelprijs voor de literatuur won in 1986. Als je weet dat de Nobelprijs voor de literatuur al sinds 1901 uitgereikt wordt, dan is het wel ongelofelijk dat Afrika zo lang op zijn eerste winnaar heeft moeten wachten. Inmiddels zijn de tijden veranderd. Er zijn veel Afrikaanse schrijvers of schrijvers met Afrikaanse roots die literaire prijzen in de wacht slepen. De laatste jaren zijn het vooral vrouwen, opgeleid in Amerika of Europa, die met veel flair schrijven. Afropolitans zijn hot! Hoogste tijd voor jou om hun boeken te ontdekken. Maak je profielwerkstuk over Engelstalige literatuur uit Afrika en vul ondertussen je boekenlijst Engels. Jij zal nooit meer met je mond vol tanden staan als iemand je vraagt wie Achebe of Soyinka zijn!

Drie thema's voor je PWS

Afrika is een enorm groot en veelzijdig continent. Er zijn 54 officiële landen en er worden ongeveer 2000 talen gesproken. Die veelzijdigheid is ook terug te vinden in de literatuur en de geschiedenis. Een profielwerkstuk over de Afrikaanse literatuur in het algemeen is daarom niet te maken. Je zult keuzes moeten maken, voor een land, een thema of een periode. Niet zo eenvoudig voor iets waar je nog niet veel van afweet?

Dat klopt! En daarom helpen we je op weg met drie thema's. Zo vind je gemakkelijker een rode draad. Maar je kunt binnen deze thema's nog steeds je eigen keuzes maken.

1. Mama Africa, father England

Ben je geïnteresseerd in de verhouding tussen landen in Afrika en de kolonisator Engeland? Dan is dit thema iets voor jou. Hoe was het om te leven tussen twee culturen? Waarom werden er zoveel Afrikaanse landen in 1960 onafhankelijk? Voelden Afrikanen zich onderdrukt of zagen ze ook kansen in de relatie met de Engelse machthebber? Dit thema past goed bij een PWS Engels en geschiedenis. Lees hier meer over het thema: Mama Africa, father England.

Opgroeien in Afrika
Opgroeien in Afrika
2. Afrika groeit op

Er zijn veel boeken te vinden die gaan over opgroeien in Afrika. Je hebt misschien ook wel door dat het beeld van Afrikaanse kinderen met vliegen in de ogen en hongerbuikjes een cliché is. Maar hoe is het dan echt om op te groeien in Afrika? Daar kun je achterkomen in een profielwerkstuk Engels in combinatie met maatschappijleer of aardrijkskunde over dit thema. Ook met geschiedenis valt het goed te combineren. Lees hier meer over het thema: Afrika groeit op...

3. Afrikanen in de wereld, werelden in Afrika

Ben jij benieuwd naar het Afrika van nu? Hoe gaan Afrikanen in Europa en Amerika om met hun wortels en hoe wordt er in Afrika gedacht over migratie? Wat is het beeld van het huidige Afrika in de wereld en hoe kan Afrikaanse literatuur je blik verruimen? Laat je verrassen door een actueel PWS Engels in combinatie met maatschappijleer of aardrijkskunde. Lees hier meer over het thema: Afrikanen in de wereld, werelden in Afrika.

Geen standaard boekenlijst?

Het leuke van een profielwerkstuk over Engelstalige literatuur uit Afrika is dat je het goed kunt combineren met je boekenlijst Engels. En ook als je een ander PWS-onderwerp hebt, kun je natuurlijk Afrikaanse literatuur op je leeslijst zetten. Zo krijg je geen standaard boekenlijst met boeken die iedereen leest, maar met originele verhalen. Misschien is het lastig om goede boeken te vinden als je geen Afrikaanse schrijvers kent... Daarom helpen we je met leuke tips voor leesbare boeken. Overleg wel even met je docent wat er op jouw school wel en niet mag. Misschien opent zich ook een nieuwe wereld voor jouw leraar of lerares Engels... daar scoor je vast mee!

Hier nog meer ideeën voor een PWS over Afrika
Hier nog meer ideeën voor een PWS over Afrika

Combinatie met Frans of nog verderop kijken?

Heb je ook Frans in je pakket? Dan kun je ook een combinatie maken met Franstalige literatuur uit Afrika.

Taalkunde

Engelstalige Afrikaanse literatuur kan ook taalkundig bekeken worden. In sommige boeken kun je nl. in de dialogen verschillende varianten van het Engels aantreffen. Ben je daarin geïnteresseerd? Hoe verschilt het pidgin Engels in Nigeria van andere variëteiten, bijvoorbeeld van het Engels uit Zimbabwe of het Brits-Engels? Zijn er woorden die in het Brits-Engels niet bestaan, worden zinnen anders opgebouwd? En hoe zit het met de grammatica? En zijn er misschien ook sporen te vinden van Afrikaanse talen zoals het Xhosa of het Fulani? Kijk voor meer informatie bij het onderwerp Brits Engels, Amerikaans, Australisch....

Laatst gewijzigd:01 september 2017 12:45