Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntEngels

Afrika groeit op...

Hoe is het om op te groeien in Afrika?
Hoe is het om op te groeien in Afrika?

Afrika, het jongste continent

In Europa hebben we vaak een nogal negatief beeld van Afrika. Maar klopt dat wel? Afrika is de afgelopen vijftig jaar erg veranderd. De bevolking en de steden zijn enorm gegroeid, Afrikanen leven steeds langer en gaan vaker en langer naar school. Wist je dat in Afrika tweehonderd miljoen jongeren wonen? Deze jongeren zijn beter opgeleid dan hun ouders, maar er is niet genoeg werk. Er groeit er een nieuwe Afrikaanse generatie op... met mogelijkheden, wensen én frustraties.

Geen wonder dus dat er veel Afrikaanse boeken zijn die gaan over opgroeien. Je noemt dat ook wel 'coming of age' boeken. Jonge hoofdpersonen ontdekken hun eigen karakter en mogelijkheden en de wereld; ze komen in conflict met hun ouders of leraren; ze sluiten vriendschappen, ontdekken seks en raken teleurgesteld in anderen; ze twijfelen over hun toekomst en maken radicale keuzes... Dit komt je vast bekend voor. Maar hoe is het om op te groeien in Afrika?

Jouw PWS met Coming of Age-boeken uit Afrika

Voor je PWS Engels (eventueel in combinatie met Frans, Nederlands, geschiedenis en/of aardrijkskunde) kun je je verdiepen in opgroeien in Afrika. Je kunt daarvoor Afrikaanse "coming of age" boeken lezen en analyseren. In die boeken is namelijk goed te volgen hoe de jongeren opgroeien. Natuurlijk moet je dan nog wel een precieze insteek kiezen. Je kunt je concentreren op een land of deel van Afrika en als kader in de aardrijkskunde of geschiedenis van dat gebied duiken. Lees bijvoorbeeld The war of ears van Moses Isegawa of A long way gone van Ishmael Beah en zoek uit hoe het zit met kindsoldaten in Oeganda.

Je kunt natuurlijk ook coming of age boeken uit verschillende landen/talen vergelijken en speuren naar overeenkomsten en verschillen. Vergelijk bijvoorbeeld Een soort familie van Kees van Beijnum eens met Purple hibiscus van Chimamanda Ngozi Adichie. Hoe kijken de kinderen in beide boeken naar hun traditionele ouders en wat voor gevolgen heeft dat? Wat zegt dat over opgroeien in Nederland en in Nigeria? Vind het uit!

Purple Hibiscus van Ngozi Adichie
Purple Hibiscus van Ngozi Adichie

De boeken

Hier een aantal boeken die passen bij dit thema

Chimamanda Ngozi Adichie: Purple Hibiscus

Chimamanda Ngozi Adichie werd geboren in het zuidoosten van Nigeria. In 2003 publiceerde ze Purple Hibiscus, dat zich afspeelt in Nigeria ten tijde van grote politieke onrusten en economische problemen. Het verhaal wordt verteld door de vijftienjarige Kambili Achike, die aan de ene kant bij haar traditionele, koloniale en katholieke ouders is, maar zich aan de andere kant ook al vrije Afrikaan voelt.

Hisham Matar: In the Country of Men

In the Country of Men speelt zich af in Noord-Afrika, in Tripoli (Libië). De bevolking leeft onder de dictatuur van Khaddafi en het boek vertelt het verhaal van gewone mensen in het alledaagse leven in die tijd, en hoe de mensen de politieke druk proberen te overleven. Hisham Matar zelf vluchtte op zijn negende met zijn familie naar Cairo, omdat zijn vader beschuldigd werd als tegenstander van het regime.

Moses Isegawa: The war of the ears

Wat gebeurt er met jonge jongens die familieleden kwijtraken door geweld? De ene wordt soldaat in een guerrillaleger en de ander probeert het werk van zijn vader op de dorpsschool voort te zetten. Moses Isegawa schreef een beklemmend boek over opgroeien, wreedheid en keuzes. Toch blijven de hoofdpersonen gewone jongens, die hun vrienden missen, verliefd worden, zich schamen en jaloers zijn.

Coconut
Coconut

Kopano Matlwa: Coconut

Coconut is het verhaal van de Zuid-Afrikaanse Kopano Matlwa. Het verhaal vertelt over twee zwarte meisjes die zich in een blank milieu staande moeten houden. Dit brengt een identiteitscrisis met zich mee, zoals de titel van het boek ook beschrijft: kokosnoot, zwart van buiten en blank van binnen. Hoe ga je daarmee om in Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid?

Ideeën voor je profielwerkstuk

Verder naar Afrikanen in de wereld, werelden in Afrika | Terug naar Mama Afrika, papa Engeland

Laatst gewijzigd:11 november 2016 12:33