Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntEngels

Macbeth

Het verhaal van Macbeth

Macbeth vertelt het verhaal van de Schotse generaal Macbeth die op een dag van drie heksen te horen krijgt dat hij later koning van Schotland zal worden. Daarom, en gevoed door zijn ambitie en aangezet door zijn vrouw, vermoordt hij de huidige koning van Schotland, koning Duncan. Macbeth wordt een tiran die zijn tegenstanders blijft doden om op de troon te blijven.

Macbeth
Macbeth

Film & muziek

Beroemde regisseurs als Orson Welles en Roman Polanski maakten hun eigen filmversie van Macbeth. Dit zijn slechts twee van de vele films die gemaakt zijn, nauwkeurig het verhaal volgend of er een hele eigen draai aan gevend. Voor je profielwerkstuk zou je de films met elkaar en met het originele verhaal kunnen vergelijken. Zo bestaat er een moderne versie die speelt in een milieu van drugshandelaren in Australië en is Macbeth in een andere film een kok die het restaurant wil overnemen, en daarom de eigenaar vermoordt. Welke overeenkomsten zijn er tussen al deze films en bewerkingen? Zijn de bekende Shakespeareaanse dialogen behouden of is er gekozen voor een meer eigentijdse spreekstijl?

De beroemde componist Giuseppe Verdi schreef een muziekstuk over Macbeth. Ook is het verhaal gebruikt in verschillende musicals, waar eigen nummers voor zijn geschreven die goed bij het verhaal passen. Hoe is deze muziek opgebouwd? Wat voor thema’s kun je ontdekken en is er misschien iets dat jij mist of anders zou doen?

Macbeth en bijgeloof

In Engeland wordt de naam van het toneelstuk vaak vermeden en ook wel ‘the Scottish play’ genoemd. Dit komt omdat verschillende producties te maken kregen met ongelukken en tegenslagen. Hierdoor is het bijgeloof ontstaan dat wanneer iemand vertelt dat hij in Macbeth speelt, hij zelf een ongeluk zal krijgen. In The Simpsons wordt dit bijgeloof geparodieerd, maar wat is er nog meer over te vinden? Een interessante invalshoek voor je profielwerkstuk kan zijn hoeveel toneelstukken en films van Macbeth te maken hebben met bijgeloof en hoe het ontstaan is. Duik in oude krantenarchieven of doorzoek het internet voor een origineel profielwerkstuk!

Lady Macbeth en de positie van de vrouw

De vrouw van Macbeth, Lady Macbeth, krijgt in het verhaal van Shakespeare een belangrijke rol. Interessant om te onderzoeken is waarom Shakespeare haar de rol van gemene en ambitieuze vrouw toebedeelt. Heeft het te maken met de positie van de vrouw in de tijd dat Shakespeare leefde, met de positie van de vrouw in de tijd dat Macbeth geleefd zou hebben, of zijn er nog andere oorzaken te vinden?

In het echt

Shakespeare heeft niet zomaar een karakter verzonnen toen hij Macbeth schreef. Zijn figuur is gebaseerd op een Schotse koning die rond de 11e eeuw leefde. Maar hoeveel is Shakespeare afgeweken van de werkelijkheid? En zijn er nu nog sporen in het landschap te vinden die bewijzen dat Macbeth echt bestaan heeft? Een reconstructie van het leven van de ‘echte’ Macbeth en een vergelijking met het verhaal van Shakespeare kan een interessant profielwerkstuk opleveren.

Terug naar Shakespeare

Terug naar Romeo en Julia

Laatst gewijzigd:25 juli 2018 11:53