Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntDuits

Televisie (be)kijken: de Duitse buis

Televisie bestaat bijna zestig jaar en haast niemand kan zich meer voorstellen hoe het leven er zonder uit zou zien, zo’n grote invloed heeft tv op het hedendaagse leven. Als je je in dit uitdagende fenomeen wilt verdiepen, kun je dan ook ontzettend veel kanten op. Het boeiende van televisie is onder andere dat je vanwege het alledaagse karakter ervan de cultuur en mentaliteit van een land weerspiegeld ziet en dus mooi naar de verschillen tussen twee landen kunt kijken, zoals Nederland en Duitsland. Hier volgen een paar ideeën waarop je je profielwerkstuk kunt richten.  

Het NOS Journaal
Het NOS Journaal

De programmering

Als eerste een algemene indruk van de programmering: als je een keer langs het middag- of avondprogramma van het buurland zapt, vallen je meteen andere dingen op. Wat is dat nou met 'die Schlagermusik', ziekenhuissoaps en rechtbankuitzendingen? Pak er een gids bij en probeer verschillen ten opzichte van de Nederlandse tv te benoemen: welke uitzendingen zou je in deze vorm niet in Nederland verwachten en waarom? Welke doelgroepen hebben die Duitse programma’s?  

Analyseer een programma

Als je je specifieker in een bepaald programma wilt verdiepen, kun je bijvoorbeeld voor het nieuws kiezen en onderzoeken hoe het Duitse nieuws van het Nederlandse verschilt. Beschrijf het algemene karakter (kort versus lang, zakelijk versus gezellig) en analyseer hoe het weer wordt gepresenteerd. Of volg meerdere dagen het nieuws van beide landen en vergelijk bij de internationale items de keuze, kijk hoe de nieuwslezer gekleed is en of hij of zij ook in andere programma’s optreedt. Of bekijk een internationaal sport-event en let op hoe de commentaren (behalve de andere voorkeur voor een winnaar) verschillen! Je kunt bijvoorbeeld beschrijven in hoeverre de informatie van de commentatoren zich onderscheidt, hoe de sfeer is (informatief versus gezellig) en wat je verder opvalt.

Tooske Ragas scoort in Duitsland, willen Nederlanders ook een Duitse presentator?
Tooske Ragas scoort in Duitsland, willen Nederlanders ook een Duitse presentator?

Amusement

Deutschland sucht den Superstar is de Duitse variant van Idols. Eén van de twee presentatoren was de Nederlandse Tooske Ragas. Wij kunnen ons niet voorstellen dat we een Duitse presentator inzetten in een Nederlands programma, maar de lijst van Nederlanders op de Duitse televisie is lang: Harry Wijnvoort, Marijke Amado, Johannes Heesters, Linda de Mol en Rudi Carel. Waarom kiest de Duitse TV voor Nederlandse presentatoren en hoe worden deze Nederlanders ontvangen door de pers en het publiek?

En wat gebeurt er op de Duitse TV eigenlijk met Nederlandse formats voor amusementsprogramma's zoals Big Brother? Is het precies hetzelfde of moet er voor het Duitse publiek iets aan veranderen. Wat is dat dan?   

De organisatiestructuren van de tv

Een derde interessant punt om te bestuderen is de structuur van het medium televisie, met name de publieke omroep. Het Nederlandse fenomeen van de verzuiling is uniek. Het Duitse stelsel is na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden opgezet. Onderzoek eens hoe ze dat hebben gedaan en wat je er vandaag de dag nog van terugziet.

Heb je vragen over dit onderwerp, dan kun je ons mailen op: alfasteunpunt@rug.nl.

Interessante materie?

Indien je interesse hebt voor de Duitse taal en cultuur zou je eens een kijkje kunnen nemen bij de studie Europese Talen en Culturen. Bezoek bijvoorbeeld een open dag of doe mee aan een webklas.

Laatst gewijzigd:25 juli 2018 11:55