Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntCKV/Kunst

Documentaires & Films: Thematisch

Als je je profielwerkstuk wilt schrijven over documentaires en films, is een mogelijke manier om hier onderzoek naar te doen het bekijken van een aantal films of documentaires die over hetzelfde thema gaan, en deze met elkaar te vergelijken. Hieronder vind je een aantal voorbeelden hiervan.

An Inconvenient Truth
An Inconvenient Truth

Klimaatverandering

Een thematische vergelijking van documentaires geeft je de mogelijkheid om je te verdiepen in een onderwerp dat jij interessant vindt. Ben je geïnteresseerd in de opwarming van de aarde? Dan kun je bijvoorbeeld An Inconvenient Truth, The Great Global Swindle en Meat the Truth gaan analyseren. De eerstgenoemde is de documentaire over de opwarming van de aarde die bekend werd doordat Al Gore (oud-presidentskandidaat) er de wereld mee overging.  Deze drie documentaires willen alle drie hun gelijk bewijzen en doen dit op verschillende manieren. Ze gebruiken hiervoor technieken en effecten en bepaalde vormen van montage en computerbewerking. Jij kunt onderzoeken hoe zij dit doen en welke van deze documentaires dat het meest overtuigend doet. Een goed idee voor een profielwerkstuk CKV gecombineerd met biologie of maatschappijleer. Je kunt deze documentaires ook op een meer technische manier benaderen. Vind je dat interessant? Kijk dan hier.

Pinguïns in de hoofdrol

Een ander voorbeeld zijn de documentaires over de pinguïns op Antarctica. The March of the Penguins is geregisseerd door Luc Jacquet. De film laat de jaarlijkse reis zien van de keizerpinguïns op Antarctica. In de herfst verlaten de pinguïns de oceaan en trekken Antarctica binnen om daar op een vaste plek een vrouwtje het hof te maken en vervolgens te paren. Indien dit succesvol gaat, krijgen de pinguïns hier eieren en uiteindelijk jongen. Voor deze kuikens moeten ze gedurende de volgende maanden meerdere malen de reis maken tussen de oceaan en de broedplek om eten te halen. De documentaire won onder andere de 2005 Academy Award en wakkerde de discussie aan over de rol van het gezinsleven in de maatschappij en de daar wel of niet bijbehorende monogamie. Voor je profielwerkstuk kun je dit debat analyseren en beoordelen of de documentaire een standpunt inneemt in deze discussie. Stimuleert de muziek bijvoorbeeld het romantische idee van monogamie bij de pinguïns? Vind je het interessant om naar de technieken van een documentaire te kijken, kijk dan ook eens hier.

Pinguïn
Pinguïn

Aan de andere kant is de Farce of the Pinguins een parodie op het hierboven beschreven March of the Penguins. Waar de originele documentaire de aandacht vestigde op het gezinsleven en de rol daarvan in de maatschappij, hebben de pinguïns in deze documentaire een heel andere kijk op het leven. Deze pinguïns hebben namelijk veel meer aandacht voor seks en geroddel over andere pinguïns dan voor het gezinsleven. Regisseur Bob Saget laat op deze manier de andere kant van de mensheid zien. Welke technieken heeft Bob Saget gebruikt om van de zo geprezen originele documentaire een parodie te maken? Is alleen het plot en de gesproken tekst anders of zijn er andere aanpassingen gedaan die er voor zorgen dat er zo een andere ‘documentaire’ is ontstaan? Je zou eventueel ook nog een documentaire van National Geographic kunnen zoeken over dit onderwerp, pinguïns of het gezinsleven in de dierenwereld, om deze ook in de vergelijking te betrekken. Is hun invalshoek heel anders en hoe pakken zij het dan aan?

Oorlog in Irak

Een heel ander thema is de oorlog in Irak. Dit is een thema waar veel documentaires en films over gemaakt zijn en hier kun je dus een interessant onderzoek naar doen. Je kunt bijvoorbeeld Fahrenheit 9/11, Voices of Iraq en The Hurt Locker analyseren. Fahrenheit 9/11 is een documentaire van de bekende documentairemaker Michael Moore, over hoe de Bushregering handelde in de oorlog in Irak. Voices of Iraq is een documentaire gefilmd door Iraakse burgers zelf met handcamera's die waren uitgedeeld door twee producenten. The Hurt Locker tot slot is een film over een speciale eenheid van het Amerikaanse leger die bommen onschadelijk maakt. Welke perspectieven bieden zij op de oorlog en hoe overtuigend vind jij ze? Tegelijkertijd kun je hier de vergelijking maken tussen een documentaire en een film. The Hurt Locker is gepresenteerd als film en Fahrenheit 9/11 als documentaire, maar wat is de Voices of Iraq? Een film of een documentaire? Analyseer het zelf en probeer te ontdekken wat de verschillen zijn.

Wil je weten hoe je een documentaire goed kunt analyseren? Kijk dan hier bij het onderdeel filmanalyse.

Laatst gewijzigd:04 oktober 2017 14:32