Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieStudieondersteuningProfielwerkstuk

Voor excellente scholieren

Sommige scholieren willen graag wat extra uitdaging hebben naast hun normale activiteiten. De Scholierenacademie van de RUG biedt alle leerlingen graag de mogelijkheid inhoudelijk kennis te maken met onze studies. Ook excellente leerlingen helpen wij graag met hun talentontwikkeling. Een overzicht van onze activiteiten en programma's:

.
.

Gamma Masterclass

Het Gammasteunpunt organiseert jaarlijks in december de Gamma Masterclass. 24 gemotiveerde VWO-scholieren (5/6 VWO) krijgen hierbij college, gegeven door topdocenten en -onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, waarbij de economische, geografische, sociologische en juridische aspecten van één centraal thema worden belicht.

Junior Honours College

Het Junior Honours College is een summer school voor getalenteerde en gemotiveerde leerlingen uit 5 en 6 vwo. Dit unieke programma is bedoeld voor verbreding en ontwikkeling van vaardigheden én om een kijkje te nemen op de universiteit. Van een bezoekje aan de snijzaal tot observatorium, van UB tot het University College, alles is mogelijk bij het Junior Honours College.

Webklassen

Een webklas is een door de RUG gemaakte cursus voor scholieren uit 5 en 6 vwo. Je kunt in zo'n cursus in 10 studielasturen kennismaken met een wetenschappelijke studie aan de RUG door teksten te lezen, opdrachten te maken en met elkaar en de docent te discussiëren. De cursus duurt vier weken. Iedere week neem je stof door en maak je opdrachten.

.
.

The Great Debate

The Great Debate is een traject van vier trainingen en twee wedstrijddagen waarin ervaren, jonge debatleiders jou alles leren over debatteren op hoog niveau. In samenwerking met het Pre-University College van de Universiteit Leiden stellen beide Universiteiten een team uitverkoren scholieren op om tegen elkaar te strijden. Tijdens de trainingen worden er niet alleen tips & tricks geleerd, maar leer je ook meer over de achtergrond van debatteren en leer je bepaalde modellen te gebruiken. De trainingen bestaan lang niet alleen uit theorie. Een groot deel van de tijd pas je meteen het geleerde toe door te oefenen met leuke, interessante onderwerpen, en krijg je nuttige feedback en adviezen.

Scholierensymposia

Door het jaar heen worden verschillende symposia voor scholieren georganiseerd. Eerdere symposia, zoals het Filosofiesymposium en Geschiedenissymposium, en de symposia over Godsdienstwetenschap en Nederlands waren een groot succes. Daarom worden er nu symposia over gezond ouder worden en religie georganiseerd. Tijdens een symposium worden workshops gegeven door topdocenten van de RUG, voor extra verdieping voor de excellente scholieren. Het is echt een kijkje in de keuken van de opleidingen.

Uitgebreidere trajecten?

Voor uitgebreidere trajecten of pre-universitaire leerroutes op het VWO kunt u contact opnemen met Anita Warmelink, g.h.warmelink@rug.nl.

Laatst gewijzigd:12 juni 2018 11:38
printOok beschikbaar in het: English