Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstuk

Eigen bedrijf is goud waard

‘De zaken in de drogisterij van John S. Pemberton liepen slecht. Hij besloot het heft in eigen handen te nemen en ging in zijn keuken experimenteren met een siroop van plantenextracten. Toen Pemberton de siroop toevallig mengde met koolzuurhoudend water, gebeurde er iets bijzonders. Op 8 mei 1886 proefden de inwoners van de Amerikaanse stad Atlanta voor het eerst de lekkere frisdrank waarvan nu dagelijks miljoenen mensen genieten: Coca Cola .’

Pemberton heeft een product op de markt gebracht waar langzamerhand steeds meer vraag naar kwam. En met succes, want vandaag de dag is Coca Cola nog steeds ontzettend succesvol.

Coca Cola
Coca Cola

Een eigen bedrijf beginnen, hoe doe je dat? Het is erg belangrijk dat je een product op de markt kan brengen, waar genoeg vraag voor is. Je kunt een fantastisch product ontwerpen, maar als er geen vraag naar is, wordt het lastig om je producten aan de man te brengen. Naast een goed productontwerp, moeten er nog andere voorbereidingen getroffen worden. Het allerbelangrijkste is een helder ondernemingsplan, welke je gaat gebruiken als rode draad voor het opzetten van je eigen bedrijf. In je ondernemingsplan omschrijf je alle plannen met betrekking tot het bedrijf dat je wilt starten. Welke mensen worden je doelgroep? Wat voor marketingstrategie ga je gebruiken? Hoe duur maak je de producten? En wat voor imago wil je neerzetten? Een ondernemingsplan is een middel om al je ideeën duidelijk op papier te zetten, maar het is daarnaast ook nodig voor het aanvragen van bepaalde vergunningen, het aanvragen van leningen en andere belangrijke documenten. Kortom, erg belangrijk! Daarnaast is een dosis enthousiasme en doorzettingsvermogen natuurlijk mooi meegenomen, want het opstarten van een eigen bedrijf vergt veel energie.  

Het ondernemingsplan

Voor je PWS kun je een ondernemingsplan gaan schrijven. Het ondernemingsplan begint bij een goed idee. Ga eens bij jezelf na; Waar ben ik zelf goed in? Waar ligt mijn interesse? Waar is op dit moment veel vraag naar en hoe kan ik op deze behoefte inspelen? Als je hier goed over nagedacht hebt, kun je deze ideeën verder uitwerken in je ondernemingsplan. In de literatuur zijn genoeg manieren te vinden om een ondernemingsplan op te stellen, ga na welk ondernemingsplan het beste bij jouw idee past.

Om alle stappen uit het ondernemingsplan goed te kunnen doorlopen, is marktonderzoek onvermijdelijk, bovendien is dit een goede manier om je PWS dat extra wetenschappelijke tintje te geven. Je kunt onderzoek doen naar de perfecte doelgroep voor het product, je kunt nagaan welke marketing tactieken het beste zullen werken en daarnaast kun je nog kijken naar de mogelijke concurrentie en hoe je deze concurrentie een stapje voor kan zijn.

Na je PWS?

Ben je na het opstellen van het ondernemingsplan nog steeds zo enthousiast over je product? En blijkt na onderzoek dat het product echt succes kan hebben bij de uitgekozen doelgroep? Breng je product op de markt en wie weet is jouw bedrijf over 10 jaar wel net zo groot als Coca Cola!

Vind je dit een leuk onderwerp?

Denk dan eens aan een economische studie, misschien is dat iets voor jou! Volg eens een webklas of bezoek een open dag aan de RUG!

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je vragen? Stuur dan een mail naar gammasteunpunt@rug.nl!

Terug naar alle M&O onderwerpen voor het profielwerkstuk

Laatst gewijzigd:24 oktober 2018 12:44