Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukEngels

Magie

De Angelsaksen maakten gebruik van zogeheten ‘charms’, toverspreuken om boodschappen mee door te geven. Met deze spreuken zochten ze bescherming tegen ‘kwade krachten’ van bovennatuurlijke wezens. Ook waren er charms die de mensen zouden beschermen tegen diefstal van hun vee of enge ziektes.

Op Hogwarts krijgt Harry Potter ook les in 'charms'
Op Hogwarts krijgt Harry Potter ook les in 'charms'

De Angelsaksen geloofden namelijk dat ziektes werden overgebracht door elfen. Ze maakten daarom toverspreuken om zich tegen ziektes te beschermen. Klik hier voor een voorbeeld van zo’n ‘elf-charm’. Verder kenden ze negen heilige kruiden om zich tegen boze invloeden te beschermen. Het getal negen was een magisch getal in de Angelsaksische wereld en met de negen kruiden werden wondermiddeltjes gemaakt tegen bijvoorbeeld vergif of pijn. Klik hier voor de Nine Herbs-charm.

Voor je profielwerkstuk kun je je verdiepen in de magische wereld van de Angelsaksen. Welke rol speelde magie in het dagelijks leven van de Angelsaksen? Welke methoden gebruikten de Angelsaksen om de fysische en spirituele wereld om hen heen te begrijpen en te manipuleren? Harry Potter krijgt trouwens op Hogwarts ook les in ‘charms’. Kun jij een les maken voor Hogwarts die gaat over een bepaalde charm? Behandel in ieder geval onderwerpen als: Wat was de werking ervan? Wie gebruikte het?

Vragen? Stuur een mailtje naar: alfasteunpunt@rug.nl.

Laatst gewijzigd:24 oktober 2018 12:45