Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukEconomie

Microkredieten

Een oplossing voor het armoedeprobleem?

Bijna één vijfde van de wereldbevolking moet leven van minder dan één dollar (ca €0,71) per dag. Dit betekent dat het armoedeprobleem enorm groot is. Een vaak bejubelde oplossing hiervoor is de inzet van microkredieten. Microkrediet is een klein bedrag dat wordt uitgeleend aan individuen of aan groepen in ontwikkelingslanden. Dit bedrag dient als startkapitaal voor een eigen onderneming. Hier wordt bijvoorbeeld een naaimachine van gekocht of een tractor waar het hele dorp gebruik van maakt. Opvallend is dat microkredieten in de meeste gevallen aan vrouwen worden verleend. Op deze manier krijgen vrouwen de gelegenheid om een eigen inkomen te verdienen en zo hun toekomst en die van hun kinderen te verbeteren.

Microkredieten in the picture

Microfinanciering krijgt veel belangstelling, onder andere omdat de VN 2005 heeft uitgeroepen tot het jaar van de microfinanciering. Daarnaast heeft in 2006 Muhammad Yunus, een pionier op het gebied van microkredieten, de Nobelprijs voor de vrede gekregen. Verder maakt Prinses Maxima zich sterk voor microfinanciering, waardoor het vaak aan bod komt bij staatsbezoeken zoals bij het bezoek aan India in 2007. Tegelijkertijd klinkt er ook kritiek op het “wondermiddel” microfinanciering. Microkredieten zouden geen aantoonbare resultaten opleveren en alleen samen met de inzet van onderwijs, gezondheidszorg en bedrijfsbegeleiding effect hebben.

Resultaten en succesfactoren

Voor je PWS kun je onderzoeken wat de resultaten van microkredieten zijn. Zijn ze succesvol in de bestrijding van armoede en waar hangt dit succes vanaf?

Om hierop een antwoord te kunnen geven, moet je eerst weten wat microkredieten precies zijn. Denk hierbij aan de ontstaansgeschiedenis, aan de wijze waarop microkredieten worden toegepast en aan de doelstellingen ervan. Waarom worden ze bijvoorbeeld vooral aan vrouwen verleend?

Een belangrijke nieuwe ontwikkeling is dat ook veel commerciële banken aan microfinanciering doen. Nadat je erin hebt verdiept, kun je aangeven of dit volgens jou een positieve of een negatieve ontwikkeling is.

Onderzoek vervolgens het resultaat van het verlenen van microkredieten. Worden de doelstellingen van microkredieten in de praktijk behaald? Waar hangt de effectiviteit van microfinanciering vanaf? Blijkt hieruit dat microkredieten in een breder pakket van ontwikkelingssamenwerking moeten worden toegepast?

Behandel de microkredietaanvraag van deze boer uit Noord-India
Behandel de microkredietaanvraag van deze boer uit Noord-India

Behandel zelf een aanvraag voor microfinanciering

Naast literatuuronderzoek, kun je in je PWS ook zélf een microfinancieringsaanvraag behandelen.Verplaats je in deze boer uit de regio Uttar Pradesh in het rurale noorden van India. Hij is landbouwer en daarmee verdient hij 600 Indiase roepie (ca €10,20) per maand.

Hij wil microkrediet aanvragen om zo óf een extra stukje land te kopen óf zijn land effectiever te verbouwen. Bekijk bij een bank, bijvoorbeeld Oikocredit of Rabobank, welke stappen hij zou moeten nemen om de microfinanciering aan te vragen. Let daarbij op de voorwaarden van de lening. Geef in je profielwerkstuk vervolgens aan of hij in aanmerking zou komen voor microfinanciering. Beschrijf daarna of je verwacht dat een eventueel verleend microkrediet hem meer welvaart zal geven.

Wat vind je van de manier waarop microkredieten worden verstrekt nu je zelf zo’n aanvraag hebt behandeld? Je kunt je PWS afronden met jouw mening over de wijze waarop microkredieten worden verstrekt en in hoeverre ze een oplossing zijn voor het wereldwijde armoedeprobleem. Bekijk ook eens het filmpje over microkrediet op schooltv.

Vind je dit een leuk onderwerp?

Dan is een studie economie of bedrijfskunde misschien iets voor je! Volg eens een webklas of kom naar de open dag van de RUG!

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je vragen? Stuur dan een mail naar gammasteunpunt@rug.nl.

Laatst gewijzigd:14 november 2018 16:35