Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukDuits

Blauwe paarden in het Noorden

Het Duitse expressionisme en De Ploeg
Een zelfportret van Kirchner
Een zelfportret van Kirchner

Het expressionisme is een stroming die stamt uit het begin van de 20e eeuw. De kunstenaars wilden bekende structuren en vormen openbreken en vooral gevoelens en visies uiten. Grenzen waren er om te worden overschreden. Paarden werden blauw geschilderd, gezichten groen, het kapitalisme werd door de kunst ontmaskerd en menselijke gevoelens werden meedogenloos in beeld gebracht. En dat op een uiterst expressieve manier.

In Duitsland, waar deze stroming is ontstaan, waren twee van de belangrijkste groepen kunstenaars Die Brücke und Der blaue Reiter. Hun werk was van grote invloed, ook in het buitenland, en is tot de dag van vandaag beroemd. In Nederland was die invloed ook te bespeuren, en dat nota bene in het noorden, in Groningen. De kunstenaarsgroep De Ploeg werd mede door de Duitse expressionisten geïnspireerd en maakte vervolgens schilderijen van het Groninger land en de mensen daar in de schitterendste kleuren.

Dit is een mooi onderwerp voor je profielwerkstuk, de wederzijdse beïnvloeding tussen kunstgroepen uit verschillende landen. Had deze beïnvloeding alleen te maken met dat Groningen tegen Duitsland aanligt, of was er meer? Wat was die inspiratie nu precies? Je kunt je ook verdiepen in één geval, bijvoorbeeld Ernst Ludwig Kirchner en zijn invloed op Jan Wiegers. Ook kun je kijken naar de reacties van de kunstwereld in zowel Duitsland als in Nederland. Kun je naast overeenkomsten ook verschillen aanwijzen? En wat gebeurde er in de Tweede Wereldoorlog met deze kunstgroepen?

Vragen?

Heb jij nog vragen over wat hier boven staat of een andere vraag? Mail dan gerust naar alfasteunpunt@rug.nl

Marzella van Kirchner
Marzella van Kirchner
Laatst gewijzigd:14 november 2018 14:53