Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Scholierenacademie Scholieren Profielwerkstuk

Godsdienst

Religie speelt een grote rol in de levens van veel mensen; het geeft antwoorden en stelt vragen over een hogere macht, het leven en de dood, goed en kwaad, enzovoort. Omdat de meeste mensen in de wereld religieus zijn, is het een belangrijk onderwerp om te onderzoeken. Er zijn veel verschillende invalshoeken als het gaat om godsdienst: je kan het onderzoeken aan de hand van psychologie, filosofie, politiek, cultuur etc. Als je dit interessant vindt, is een profielwerkstuk binnen het vak godsdienst een aanrader!

Je kan bij een pws voor het vak godsdienst verschillende methoden gebruiken: literatuuronderzoek, observaties, of interviews. Als je wil kijken naar theorieën over religie en cultuur, dan kun je literatuuronderzoek doen. Dan kun je bijvoorbeeld een theorie toepassen op één voorbeeld. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan onderwerpen die te maken hebben met religie, media en populaire cultuur: in hoeverre kan popcultuur gezien worden als religie? Welke religieuze thema’s komen terug in populaire films, boeken, et cetera?

Je kan ook interviews doen en bijvoorbeeld onderzoeken hoe een bepaalde religieuze groep denkt over een onderwerp als euthanasie of vaccinaties. Onthoud in dat geval dat een kleine groep mensen nooit een hele religie kan representeren; op basis van interviews kun je dus niet zeggen ‘de islam denkt hier zo over’. Let ook op dat sommige thema’s binnen religie erg complex en gevoelig kunnen zijn, zoals de rol die religie speelt in politieke conflicten.

Een andere optie is om observaties te doen voor je profielwerkstuk. Zo speelt het internet een steeds grotere rol in religie, en zou je bijvoorbeeld digitale kerkdiensten kunnen vergelijken met een ‘echte’ kerkdienst door één voorbeeld (of meerdere) van elk te observeren.

Dit zijn een aantal voorbeeldonderwerpen, maar uiteraard zijn er nog veel meer opties, dus laat je creativiteit en nieuwsgierigheid spreken en ga aan de slag! Via alfasteunpunt@rug.nl staan we voor je klaar om met je mee te denken over je onderzoeksvraag, zoektocht naar bronnen en nog veel meer.

Voorbeeldonderwerpen

Om je op weg te helpen hebben we verschillende voorbeeldonderwerpen opgesteld. Zie de lijst van voorbeelden hieronder.

Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp, maar vind je het moeilijk om een goede onderzoeksvraag te formuleren? Of loop je ergens anders tegen aan? Stuur dan gerust een mail naar alfasteunpunt@rug.nl!

Laatst gewijzigd:14 november 2023 11:48