Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Scholierenacademie Scholieren Profielwerkstuk

Andere presentatievormen

Je denkt bij het presenteren van je resultaten van je profielwerkstuk misschien meteen aan een geschreven verslag. Dit is een veel gebruikte manier om je onderzoek te presenteren, maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een website, een tentoonstelling, een quiz voor je klasgenoten of een toneelstuk voor de hele school? Je moet natuurlijk wel rekening houden met de eisen die je school stelt aan het profielwerkstuk, maar er is vaak veel meer mogelijk dan een geschreven verslag!

Je pws presenteren in een filmpje

Als je kort wilt laten zien waar je profielwerkstuk over gaat kun je dat doen in een filmpje dat je publiek kan bekijken. Hieronder geven we je wat tips hoe je dat goed kunt aanpakken:

Een poster

Kort je profielwerkstuk laten zien kan op een poster. Dit wordt ook vaak gedaan op conferenties waar onderzoekers hun onderzoek presenteren. Hieronder staan de verschillende onderdelen van een poster beschreven. Houd hierbij altijd de verdeling van een poster in de gaten. Ideaal is ongeveer 20-25% tekst, 40-45% afbeeldingen en grafieken en 30-40% witruimte. Het is heel belangrijk om goed na te denken over wat je wél en wat je níet wilt vermelden omdat je maar weinig ruimte voor tekst hebt. Je moet dus goed weten wat je boodschap is en daar niet teveel van afwijken.

Titel
Het beste is om een korte, pakkende titel (< 6 woorden) te bedenken die de lading dekt.
Auteursinformatie
Vaak staat de auteursinformatie onder de titel. Hier staat in ieder geval de naam/namen van de auteur(s), gegevens van de instelling of school en een mailadres/mailadressen.
Afbeeldingen en grafieken
In het ideale geval bestaat je poster voor 40-45% uit afbeeldingen en grafieken. Deze moeten op zichzelf staan, dus je moet ze kunnen begrijpen zonder de tekst te lezen. Voeg dus in ieder geval een titel, legenda en schaalverdeling toe. Grafieken moeten bovendien simpel zijn, dus laat overbodige details weg.
Tekst
Een poster moet niet teveel tekst bevatten. Een goede richtlijn is om maximaal 1000 woorden op een poster te plaatsen. Daarnaast bestaat de ideale poster voor 20-25% uit tekst. Een poster moet op afstand leesbaar zijn. Goed leesbare lettertypes zijn bijvoorbeeld Helvetica, Arial, Verdana en Tahoma. De letters moeten minimaal 18 pts zijn, de tussenkoppen 36-42 pts en de kop 70 pts. Om de poster overzichtelijk te houden maak je gebruik van meerdere alinea’s en tussenkopjes. Last but not least: let op dat de spelling en grammatica correct is!
Inleiding
Maak in maximaal 200 woorden duidelijk wat het doel van jouw project/onderzoek is.
Methode
Beschrijf kort hoe je je onderzoek of project hebt uitgevoerd.
Resultaten
Beschrijf kort wat de resultaten van je onderzoek zijn.
Afsluiting/conclusies
Beschrijf de belangrijkste conclusies en aanbevelingen. Eventueel kan dit met bulletpoints (dit zijn opsommingstekens) om zo de poster overzichtelijker te maken.
Bronvermelding
Zorg altijd voor een goede bronvermelding, bijvoorbeeld volgens het APA-systeem. Vermeld ook de bronnen bij je grafieken en plaatjes.

Laatst gewijzigd:15 februari 2024 13:40