Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieActiviteitenMasterclasses

2009 - Vertrouwen, hoezo?

De Masterclass stond dit jaar in het teken van Vertrouwen, met als thema: Vertrouwen, hoezo? Politiek, economie, bedrijven en burgers. De beste vwo-scholieren kregen colleges van universitaire topdocenten van de RUG, waarbij de economische, bedrijfskundige, juridische en sociologische aspecten van dit thema werden belicht.

Vertrouwen is de laatste maanden, met de kredietcrisis en de nu verkondigde recessie, een groot thema in de wereld. Wat is vertrouwen eigenlijk? Doet vertrouwen van burgers er wel toe? Maakt dit vertrouwen uit voor het economisch welzijn? Zijn er eigenlijk verschillende soorten vertrouwen? Al deze vragen werden beantwoord in de Gamma Masterclass 2009.

23 topscholieren volgden colleges over het thema vertrouwen, om vervolgens een eindopdracht te maken omtrent dit thema. De deelnemers kwamen uit heel Nederland, van Den Haag tot Oude Pekela, en van Kerkrade tot Bolsward.

De scholieren kwamen donderdagochtend 12 februari om 10:00 uur aan op station Groningen. De dag begon daarmee vroeg, zeker voor de scholieren die uit verre oorden kwamen. We gingen meteen op pad, eerst natuurlijk inchecken in het jongerenhotel Simplon. Daarna gingen de masterclassers vol verwachting naar het Academiegebouw, waar drs. Geert Hoevers (de coördinator van Gamma) de Masterclass officieel opende. Hij sneed al een eerste punt over vertrouwen aan: heb je er wel vertrouwen in dat deze masterclass een succes wordt? Vroeg hij aan twee scholieren. Dat hadden ze wel. Waar berust dit vertrouwen dan op? Al snel bleek dat dit vertrouwen onder andere te maken had met eerdere ervaringen.Na de ontvangst was het tijd voor het eerste college. Dit was het college bedrijfskunde van prof. Dr. S. Beugelsdijk. Hij zette de scholieren meteen aan het werk met een stelling. De scholieren werden in gedeeld in twee groepen. De eerste groep moest de stelling verdedigen dat vertrouwen een economisch effect heeft. De tweede groep verdedigde de stelling dat vertrouwen geen economisch effect heeft. Veel argumenten werden genoemd. Ook hier kwam het vertrouwen op eerdere ervaringen naar voren. Daarnaast werd er gewezen op de rechters en advocaten en de regels en afspraken die we maken in een maatschappij. Als we deze regels nodig hebben, dan is er dus geen vertrouwen! Uiteindelijk legde Prof. Dr. S. Beugelsdijk ons uit dat er geen sprake was van deze twee uitersten, maar dat er sprake was van een gulden middenweg.

Na dit eerste actieve college was het tijd om onze magen te vullen. We hebben dan ook heerlijk broodjes gegeten in de Bruinszaal van het Academiegebouw.

Vervolgens was het de taak aan prof. Dr. Couwenberg om ons meer te vertellen over het thema vertrouwen en wel op het gebied van rechten. Zijn college behandelde vooral rechtseconomie. Daarbij is ons het hele ontstaan van de huidige kredietcrisis op een enthousiaste en heldere wijze uitgelegd. Hij legde ons alles uit aan de metafoor van een ‘bar’. Eerst zit je nog gezellig een biertje te drinken. Op dat moment is er nog niks aan de hand. De rentestanden zijn laag, er is een liquiditeitsoverschot, etc. Daarna begint het ‘cocktail’ uur. Het begint wel erg gezellig te worden. Zo beginnen mensen op bonussen te jagen in de hypotheekmarkt, er ontstaan nieuwe afzetgroepen met slechte kredietvooruitzichten enzovoort. Daarna, nadat je iets te veel van die cocktails hebt gedronken, begint de hoofdpijn! De huizenprijzen dalen, banken incasseren verliezen. En zo ontstaat de kredietcrisis en de recessie.

Na een korte theepauze was het daarna tijd voor het college sociologie van dr. H. De Vos. Hij legde ons uit dat er twee soorten vertrouwen zijn. Dit deed hij aan de hand van een artikel. Hij legde ons uit wat er in onze hersenen gebeurd als we het over vertrouwen hebt. Dit was getest door een experiment dat het ‘trust game’ heet. Wat blijkt, er bestaat een onvoorwaardelijk vertrouwen. Deze vorm van vertrouwen is redelijk stabiel (dit is het vertrouwen wat je hebt bij vrienden en familie). Daarnaast bestaat er een voorwaardelijk of berekenend vertrouwen. Dit is het vertrouwen in mensen/dingen die je niet kent en is daarmee een meer onstabiele factor.

Na dit college werd het tijd om even te ontspannen. We zijn dan ook met zijn allen richting het restaurant De Groene Weyde gelopen en hebben daar onze buikjes rond gegeten. En natuurlijk was er hier ook gelegenheid om te ontspannen en elkaar wat beter te leren kennen.

De dag was echter nog niet afgelopen. Er stond nog een (kennis)activiteit op het programma. We hebben nog een documentaire gekeken ‘De dag dat de dollar valt’. De titel van de documentaire geeft het eigenlijk al aan: het beschrijft wat er gebeurt in de wereld als de dollar valt, beschreven in 24 uur.

Vervolgens was het echt tijd voor ontspanning. De scholieren hebben Groningen bij nacht ontdekt. Sommige van hen hebben zelfs tot in de kleine uurtjes deze ontdekkingstocht voortgezet.

De volgende dag was iedereen echter weer fris en fruitig. Dit moest ook wel, er stond weer veel op het programma! De dag begon met het college economie van Prof. Dr. E. Sterken, ook decaan van de faculteit economie en bedrijfskunde. Dhr. Sterken is met de scholieren gaan kijken naar de financiële kant van vertrouwen. Het vertrouwen in geld en in banken. Ook keek hij met ze naar wat er gebeurt als ‘geduldige klanten’ van banken opeens ‘ongeduldig’ worden en niet meer bereid zijn hun geld een aantal jaren bij de bank te laten, maar het direct willen. Dan zitten de banken met een enorm probleem, omdat ze dan niet voldoende liquiditeiten hebben.

Daarna werd er een workshop presenteren gegeven door GDS Kalioppe. Hier konden de scholieren oefenen met hun presenteerkunsten, hierbij kwam zelfs de ‘Paris Hilton’-manier van presenteren naar voren. Hoe pak je een goede presentatie aan? Hoe kan je het beste staan? Wat is de beste houding? Deze tips konden de scholieren gebruiken voor de eindopdracht.

Daarna werd er een workshop presenteren gegeven door GDS Kalioppe. Hier konden de scholieren oefenen met hun presenteerkunsten, hierbij kwam zelfs de ‘Paris Hilton’-manier van presenteren naar voren. Hoe pak je een goede presentatie aan? Hoe kan je het beste staan? Wat is de beste houding? Deze tips konden de scholieren gebruiken voor de eindopdracht.

Na de presentatie was het tijd voor de lunch. Daarna moesten de scholieren in groepjes aan het werk om de eindopdracht te voltooien. Ieder groepje moest een thema rond vertrouwen kiezen. Elk thema mocht maar één keer gekozen worden. De scholieren konden gebruik maken van de opgedane kennis van de colleges, maar mochten zelf ook informatie zoeken.

Uiteindelijk hebben we zes top(poster)presentatie gehad. Waarbij een groepje in ging op een stofje (oxitrocine) wat het vertrouwen bevorderd. Een ander groepje droeg een oplossing aan voor de kredietcrisis. Weer anderen beschreven de val van de Lehman Brothers. Ook werd er door sommige groepjes een vergelijking gemaakt tussen culturen of landen.

Daarna is er nog een dialoog geweest, hier kon iedereen – wanneer hij ‘de spreekstok’ vast had – vertellen wat hij of zij had geleerd van de twee dagen. Dit kon alles zijn. Leren van de colleges, maar ook het leren van medescholieren.

Dit was het einde van de Gamma Masterclass 2009. Al met al waren het twee succesvolle, drukke, leerzame maar vooral ook heel erg gezellige dagen.

Laatst gewijzigd:04 april 2016 15:57