Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieActiviteitenMasterclasses

2005 - Turkije en de EU

Op 7 maart 2005 vond de eerste gamma masterclass plaats. Vijftien vwo-scholieren hebben hun zorgen over de aankomende eindexamens voor twee dagen aan de kant gezet om zich bezig te houden met Europese politiek. Ze moesten aan de hand van colleges van de beste hoogleraren een antwoord proberen te krijgen op de vraag of Turkije moet worden toegelaten tot de Europese Unie.

De vwo-scholieren kwamen tot de conclusie dat Brussel voor een moeilijke taak staat. De verschillen tussen Turkije en de rest van Europa zijn groot, maar Turkije kan ook veel betekenen voor de EU. De meningen waren dan ook verdeeld. ,,Er zijn zoveel redenen om voor de toetreding van Turkije tot de EU te zijn, vertelt Jacob Dankert uit Sint Annaparochie. ,,De komende tien jaar zal er echter wel wat van Turkije gevraagd moeten worden. Hala Naoum Nehme uit Marum is tegen de toelating van Turkije tot de Europese Unie. ,,Turkije schendt pertinent de mensenrechte", legt ze uit.

Heel Nederland

De scholieren waren afkomstig uit heel Nederland. Ze lieten zich niet afschrikken door de hevige sneeuwval vorige week. Een leerling van het Trevianum College in Sittard was vier uur onderweg om in Groningen te komen. ,,Ik ben om half vijf opgestaan. Mijn opa en oma hebben me gebracht, want er ging nog geen trein. De Limburgse vindt Groningen toch iets te ver om later zelf te studeren en gaat daarom volgend jaar naar Nijmegen of Maastricht. ,"Het is jammer dat ik zo ver weg woon, want ik vind Groningen heel erg leuk"

Laatst gewijzigd:31 maart 2017 16:15