Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieActiviteitenCiné Premières

2011

Romantiek en politiek in Fleurs du Mal
Romantiek en politiek in Fleurs du Mal

Op donderdag 3 november 2011 kwam weer een grote groep scholieren en hun docenten naar de Rijksuniversiteit Groningen voor een interessant programma rond de Franse film. Dit keer stond de film uit Franstalig Canada centraal in het hoorcollege van dr. Jeanette den Toonder. Het festival vertoonde in 2011 namelijk extra veel films uit Quebec. We leerden over problematische vader en zoon-relaties in films en literatuur uit dit deel van de wereld en hoe dat te verklaren is vanuit de geschiedenis tussen Quebec en moederland Frankrijk. (Een interessant onderwerp ook voor een profielwerkstuk). Er was zelfs een Canadese cameraploeg present en beelden van dit college kwamen op het nieuws in Montreal!

Het college van Miklos Kiss gaf een goede inleiding op de film van die middag "Fleurs du Mal" en het liet de scholieren zien hoe een filmanalyticus naar film kan kijken. Ook een film waar je niet van houdt, blijkt een goede film te kunnen zijn!

Wat is de Cine Premieres scholierendag?

Cine Premieres is een Frans filmfestival dat elk jaar in Groningen en andere steden gehouden wordt. De Scholierenacademie en het Institut Francais Groningen van de Rijksuniversiteit Groningen presenteren op 3 november 2011 in samenwerking met Forum Images een scholierenmiddag rond het festival, met sprekers, tips en Franse films. Deze editie zal in het teken staan van Frans Canadese films.

Het programma was als volgt:

tijd onderdeel
13.30-14.15 uur

Cinema Quebecois

college door dr. Jeanette den Toonder, universitair docent moderne Franstalige literatuur en cultuur, directeur van het Centrum voor Canadese Studies

14.15-14.30 uur Korte film uit het festival
14.30-15.00 uur

pauze

15.00-15.15 uur

Studenten vertellen over hun studie

Romaanse Talen en Culturen (RTC) en Kunst, Cultuur en Media (KCM)

15.15-16.00 uur

Fleurs du Mal

college filmanalyse door dr. Miklos Kiss, universitair docent filmtheorie (college is in het Engels)

17.00 uur

film Fleurs du mal in Forum Images

Een zeer actuele en bijzondere film over twee jonge mensen in Parijs, de jonge freerunner Gekho en Anahita, een meisje dat gevlucht is uit Iran. Via media als YouTube, Twitter en Facebook volgen ze de situatie in Iran en elkaar. Klik hier voor de trailer van deze film.

De colleges en de film worden aangeboden door de Rijksuniversiteit en Forum Images, deelname is dus gratis!

Laatst gewijzigd:24 oktober 2016 13:14