OnderwijsScholierenacademieScholierenActiviteiten

Onderzoeksdagen Leeuwarden

Eén dagdeel, 15 & 16 april 2019

Elk jaar organiseren we onderzoeksdagen als kickoff van het profielwerkstuk. Scholen kunnen een jaarlaag of klas aanmelden voor de onderzoeksdagen en een dagdeel naar Leeuwarden komen. We bieden verschillende blokken aan die elk een uur duren, zodat docenten zelf dit drie uur durende programma kunnen samenstellen. Daarnaast bieden we een docentenprogramma aan, dat docenten ook zelf samen kunnen stellen. U kunt kiezen uit de volgende blokken:

Leerlingenprogramma (3 uur)

Plenair deel

Aan de slag met de eerste fasen van het onderzoek! In dit interactieve, plenaire verhaal geeft een steunpuntcoördinator uitleg over hoe je een onderzoek opzet: toegespitst op het profielwerkstuk. Hoe maak je een goede brainstormsessie? Hoe bedenk je een goed onderwerp, en hoe ga je daarmee verder? Dit onderdeel is erg geschikt voor klassen die nog maar net begonnen zijn met hun profielwerkstuk. Let op: als je voor dit deel kiest, kies je er in het docentenprogramma ook automatisch voor.

Wetenschapsdate

De wetenschapsdate is opgezet om leerlingen kennis te laten maken met onderzoek dat aan de universiteit plaatsvindt. Ze krijgen, in een groep van maximaal 30, een gastles van een (aspirant-)onderzoeker van de RUG, over een concreet, door de spreker uitgevoerd onderzoek. Voor de wetenschapsdate kun je kiezen tussen een EM/CM-onderwerp of een NG/NT-onderwerp.

Inzoomen op hoofd- en deelvragen

Dit deel is erg geschikt voor klassen die al een onderwerp bedacht hebben en zich er ook al over hebben ingelezen. Tijdens deze workshop gaan ze onder leiding van getrainde student-assistenten oefenen met het herkennen van goede hoofd- en deelvragen, leren over plagiaat, literatuur zoeken en verwijzen.

“Alles over literatuur” en een rondleiding door Tresoar

Leerlingen krijgen een rondleiding door Tresoar, waar allerlei soorten bronnen te vinden zijn. Ook krijgen ze te horen wat de mogelijkheden zijn om hier onderzoek te doen. Daarnaast gaan we in op literatuuronderzoek, op het zoeken naar bronnen en op hoe je literatuur gebruikt voor je profielwerkstuk.

Docentenprogramma (3 uur)

Plenair deel

Aan de slag met de eerste fasen van het onderzoek! In dit interactieve, plenaire verhaal geeft een steunpuntcoördinator uitleg over hoe je een onderzoek opzet: toegespitst op het profielwerkstuk. Hoe maak je een goede brainstormsessie? Hoe bedenk je een goed onderwerp, en hoe ga je daarmee verder? Dit onderdeel is erg geschikt voor klassen die nog maar net begonnen zijn met hun profielwerkstuk. Let op: als je voor dit deel kiest, kies je er in het leerlingenprogramma ook automatisch voor.

“Alles over literatuur” en een rondleiding door Tresoar

Leraren krijgen een rondleiding door Tresoar, waar allerlei soorten bronnen te vinden zijn. Ook krijgen ze te horen wat de mogelijkheden zijn om hier onderzoek te doen. Daarnaast gaan we in op literatuuronderzoek, op het zoeken naar bronnen en op hoe je literatuur gebruikt voor je profielwerkstuk.

Vrije tijd

Geniet van een kopje koffie!

Speeddate met student-assistenten

De studenten die bij de Scholierenacademie werken, zijn enkele jaren van de middelbare school af en hebben nu veel ervaring in de studiewereld. Wat hadden zij destijds op school willen leren om tijdens hun studie te kunnen gebruiken? Hoe kijken ze met de kennis van nu naar hun profielwerkstuk? Tijdens de speeddates kun je met studenten van verschillende vakgebieden in gesprek gaan.

Hoe worden eerstejaars werkstukken op de RUG begeleid?

Deze workshop wordt begeleid door docenten die aan de Campus Fryslân werken. Hoe begeleiden zij eerstejaars studenten? Hoe beoordelen zij eerstejaars werkstukken (papers, essays en of opdrachten)? U kunt aangeven of u hierover in gesprek wilt gaan met een alfa-, gamma- of bètadocent.

Intercollegiaal overleg

Hoe begeleid je een profielwerkstuk? Misschien heb je goede tips of loop juist tegen iets aan? Wat kunnen we van elkaar leren? Tijdens deze bijeenkomst ga je met collega's in gesprek over de begeleiding van het profielwerkstuk, onder begeleiding van een vakdidacticus van de RUG.

In het kort

• Wat? Onderzoeksdag voor middelbare scholieren, die we helpen met het profielwerkstuk.
  • Wanneer? 15 & 16 april (één dagdeel) 2019.
  • Waar? De locatie wordt nog bekend gemaakt.
  • Kosten? Aan de onderzoeksdagen zijn geen kosten verbonden.
  • Vragen? Mail dan naar Karen de Bot: scholierenacademie@rug.nl
Laatst gewijzigd:18 januari 2019 14:35