Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie

Nieuwsbrief Scholierenacademie, februari 2013

Inschrijving voor de webklassen geopend

Tot en met vrijdag 1 maart kunnen scholieren zich inschrijven voor de webklassen van de RUG. Een webklas is een online cursus van vier weken om inhoudelijk kennis te maken met een opleiding. Inmiddels biedt de RUG Scholierenacademie 17 verschillende webklassen aan. Nieuw zijn onder meer een webklas voor Kunst- en architectuurgeschiedenis, Sociale Geografie & Planologie en Technische Planologie, en Theologie: Heilige tekst of ketterij.
Lees meer...

Minorities and Multilingualism

In september 2013 gaat de nieuwe Bachelor opleiding Minorities and Multilingualism van start. Ter gelegenheid hiervan organiseert de Scholierenacademie dit voorjaar een aantal inhoudelijke activiteiten. Op 1 maart vindt een scholierenmiddag plaats in het Academiegebouw in Groningen, met oranjekoek, een rondleiding en twee prachtige colleges. Daarnaast start M&M met één van de nieuwe webklassen en zal in Leeuwarden een grote Kinderuniversiteit worden georganiseerd, in samenwerking met Tresoar en het Natuurmuseum Fryslân.
Lees meer over het scholierencollege...

Dodezeerollen

Vanaf september zijn de dodezeerollen te bezichtigen in een prachtige tentoonstelling in het Drents Museum. De Groningse hoogleraar Mladen Popovic is de gastconservator van deze tentoonstelling. De Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap zal in samenwerking met de Scholierenacademie een breed programma aanbieden om scholieren en docenten de kans te geven kennis te maken met dit bijzondere culturele erfgoed. Om vast in de stemming te komen kunnen scholieren (en docenten) een webklas over dit onderwerp volgen. Daarnaast zal later dit voorjaar een dubbelcollege rond dit thema georganiseerd worden.

Tien jaar Alfasteunpunt

In 2003 startte de Rijksuniversiteit het Alfasteunpunt, een voorziening die scholieren ondersteunt bij het maken van een profielwerkstuk op het gebied van Cultuur & Maatschappij. Het Alfasteunpunt viert het 10-jarig jubileum in 2013 op verschillende manieren. Elke maand staat op de website een ander schoolvak met een prijsvraag centraal en zijn er interessante onderwerpen en feitjes te ontdekken die bij het vak horen. Naast deze acties op de website, zal ook de jaarlijkse profielwerkstukprijsuitreiking in april extra feestelijk gevierd worden. Doe vooral mee met de prijsvragen en deel mee in onze feestvreugde!

Bekijk de site 10 jaar Alfasteunpunt voor meer informatie.

Feest in de vakken:

Januari: Engels   Juli/Aug: Kleine schooltalen (Spaans,Russisch, Fries e.a.)  
Februari: Maatschappijleer   September: Duits
Maart: Nederlands Okt: Geschiedenis
April: Filosofie   November: Frans
Mei: Klassieke talen en KCV   December: Godsdienst
Juni: Kunstvakken en CKV

Profielwerkstukprijzen   

Ben je trots op je profielwerkstuk? Of heeft u als docent een fantastisch werkstuk begeleid? Wij zijn op zoek naar deze jonge onderzoekers. De steunpunten van de Rijksuniversiteit Groningen belonen de beste profielwerkstukken met een prijs. Er is een prijs voor Alfa-, Bèta- en Gammascholieren. Aan de eerste prijs is, naast eeuwige roem, een geldbedrag van 200 euro gekoppeld. De tweede, derde en de publieksprijs winnaars gaan ook niet met lege handen naar huis!

Op vrijdag 5 april 2013 zal de feestelijke prijsuitreiking zijn. Misschien word jij dit jaar wel winnaar van een van de profielwerkstukprijzen van de Rijksuniversiteit Groningen. Je kunt nu je profielwerkstuk insturen om mee te doen aan deze prijs.
Lees meer over de Alfaprijs...
Lees meer over de Bètaprijs...
Lees meer over de Gammaprijs...

Kinderuniversiteit

De Scholierenacademie zal dit voorjaar verschillende Kinderuniversiteiten organiseren. In mei staat een KUG gepland in samenwerking met Minorities & Multilingualism in Leeuwarden. Begin april zal samen met ons eigen Universiteitsmuseum en met het Groninger Forum een heel spectaculaire editie plaats vinden. Basisscholen in Noord Nederland zullen hiervan op de hoogte worden gebracht. In december gaf dr. Annette Scheepstra een prachtig college over 'leven in de kou'. Een verslag hiervan staat online...

The Great Debate

Dit voorjaar organiseert de Scholierenacadmie een debatwedstrijd in samenwerking met het Pre-University College van Leiden. Er staan twee confrontaties gepland tussen scholieren uit de regios van beide universiteiten. De eerste is op 15 maart in Leiden, waar de Groningse scholieren de uitdagers zijn. De tweede op 17 mei in Groningen, waar de Leidse scholieren de uitdagers zijn.
Lees meer...

Youtube, Twitter en Facebook

Op dit moment zijn wij actief op twee youtube kanalen. Op het ene kanaal staan filmpjes van scholieren die in aanmerking komen voor een profielwerkstukprijs. Op het andere kanaal staan filmpjes over activiteiten van de Scholierenacademie. Daarnaast zijn hier online colleges te vinden en promotiefilmpjes voor de Scholierenacademie. Op ons twitter-account geven we regelmatig updates van onze activiteiten. Onze facebookpagina is een plek om vragen te stellen en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Like ons voor 1 maart en maak kans op een hoodie van de RUG!

10 jaar Alfasteunpunt! En een facebookactie van de Scholierenacademie
10 jaar Alfasteunpunt! En een facebookactie van de Scholierenacademie
Laatst gewijzigd:03 november 2017 14:08