Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieLeraren

Gebedshuizen in Groningen

Wil je graag met een klas naar een kerk of synagoge in Groningen? Dat kan! De gebedshuizen op deze site verwelkomen jou met je klas graag op hun locatie voor een rondleiding en meer:

Der Aa-Kerk
Der Aa-Kerk

Der Aa-Kerk

Er is veel te vertellen over de Der Aa-kerk. Over haar bouwgeschiedenis, over de romaanse en gotische elementen. Over de prachtige gewelfschilderingen uit de 15e eeuw. Over de bliksem die in 1671 insloeg, door de brand die ontstond gingen de toren en het prachtige orgel in vlammen op. Over de soldaten die in de Franse Tijd hun paarden stalden in het koor. Over de onderduikers die zich in de Tweede Wereldoorlog op de gewelven verstopten.

Het gebruik van de kerk is in de loop der eeuwen veranderd. De kerk werd in de Middeleeuwen gebouwd voor en door katholieken. Na de Reformatie is het gebouw aangepast voor protestantse erediensten. Tegenwoordig wordt de Der Aa-kerk verhuurd voor tentoonstellingen, congressen, diners, feesten en nog veel meer.

Om die geschiedenis te kunnen ontdekken zijn er diverse educatieve activiteiten ontwikkeld. Bestemd voor kinderen van alle leeftijden. In groepsverband of individueel, begeleid of zelfstandig.

Praktische informatie:

 • Duur: in overleg
 • Kosten: in overleg
 • Schoolniveau: in overleg

De kerk van Leegkerk
De kerk van Leegkerk

Kerk van Leegkerk

De middeleeuwse kerk van Leegkerk staat op een schilderachtige plek. Vlakbij de grote stad, maar met uitzicht op het typisch Groningse cultuurlandschap. Het interieur bevat een aantal bijzondere dingen: een Tien Gebodenbord, een fraaie preekstoel uit 1747, en zerken uit de 17e en 18e eeuw.

Restanten van oorspronkelijke muurschilderingen, waaronder wijdingskruisen, een sacramentsnis in het koor, en een piscina in de zuidoostmuur herinneren aan de tijd dat hier nog de rooms-katholieke mis werd opgedragen. In 2013 is de kerk grondig verbouwd, waardoor hij geschikt is voor allerlei evenementen. Midden in de kerk staat nu een ultramoderne gouden schatkist, waarin verschillende faciliteiten zijn verborgen. De kerk leent zich goed voor educatieve projecten, mede door de tegenstelling tussen oud en modern.

Praktische informatie:

 • Duur: in overleg
 • Kosten: in overleg
 • Schoolniveau: in overleg
Martinikerk
Martinikerk

Martinikerk

De eerste kerk op deze plaats dateert al rond het jaar 800. Daar zien we tegenwoordig niets meer van terug. Maar gelukkig geldt dat niet voor de tijd van 1200 tot heden. Er is genoeg om te bekijken. En wil je echt weten hoe de kerk in al die eeuwen gebouwd is, dan kun je de gewelven beklimmen en zie je van boven af het bouwproces.

Maar ook in de kerk zelf is het nodige te leren: over rijke stinkerds, raadslieden die belangrijker waren dan de dominee en een stukadoor, die ervoor zorgde, dat we al onze prachtige wandschilderingen hebben teruggevonden.

Praktische informatie:

 • Duur: minimaal een uur, in combinatie met gewelven anderhalf uur
 • Kosten: €3,50 per leerling met een minimum van €35,- per groep. Begeleiders (minimaal 1 per groep verplicht) gratis. Maximale groepsgrootte op de gewelven: 15 personen
 • Schoolniveau: in overleg
 • Periode: voor schoolklassen uitsluitend in het toeristische seizoen van mei t/m september

Remonstrantse kerk
Remonstrantse kerk

Remonstrantse kerk

De Remonstrantse kerk werd in 1883 gebouwd in de ‘eclectische stijl’, wat vrij vertaald neerkomt op een mengelmoesje. Architect H. Raamaker koos, volgens de mode van zijn tijd, vrijelijk uit allerlei stijlperioden - classicistisch, neogotisch en romaans.

Het resultaat is een typisch laatnegentiende-eeuwse creatie.Sinds de bouw werd het interieur viermaal drastisch aangepast. De Japanse architect Moriko Kira, die de laatste restauratie voor haar rekening nam, ontwierp een strakke en lichte kerkzaal. Langs de galerijen kwamen kantoren en om binnen zo veel mogelijk ruimte te scheppen, plaatste ze het trappenhuis buiten de kerk in een glazen cilinder. De kosterswoning, die in 1906 tegen de kerk aan werd gebouwd, kreeg bij de restauratie juist zijn oorspronkelijke interieur terug. In deze woning bevinden zich vier van de zes vergaderzalen van de Remonstrantse kerk.

Praktische informatie:

 • Duur: in overleg
 • Kosten: in overleg
 • Schoolniveau: in overleg
Russisch Orthodoxe kerk
Russisch Orthodoxe kerk

Russisch Orthodoxe kerk

Informatie wordt later bekend gemaakt.

Praktische informatie:

 • Duur: ?
 • Kosten: ?
 • Schoolniveau: ?
Synagoge
Synagoge

Synagoge

Cool in Sjoel voor scholieren:
Cool in Sjoel is het interactieve educatieprogramma van Synagoge Groningen. Scholieren worden door onze deskundige begeleiders uitgedaagd om vragen te beantwoorden, zelf met vragen te komen en de handen uit de mouwen te steken. Zo kunnen ze koosjere producten uitkiezen, een Joods feest vieren en Joods trouwen.

Doel van Cool in Sjoel:

 • Scholieren kennis laten maken met de Joodse cultuur, traditie en religie.
 • Overeenkomsten en verschillen bespreken tussen christendom, islam en jodendom.

Praktische informatie:

 • Duur: ongeveer een uur (in overleg is korter of langer ook mogelijk)
 • Kosten: €50,- per groep
 • Schoolniveau: in overleg
Laatst gewijzigd:04 april 2018 15:49