Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieLeraren

Profielwerkstukvoorlichtingspakket Friesland

Onderzoeksdag in Leeuwarden en follow-up in de klas

Op 17 en 18 mei 2018 organiseren het Alfa-, Bèta- en Gammasteunpunt de onderzoeksdagen voor vwo 5-leerlingen om inspiratie op te doen voor het profielwerkstuk. Gedurende één dagdeel krijgen de leerlingen praktische informatie over het maken van een profielwerkstuk, doen ze inspiratie op voor leuke onderwerpen tijdens de wetenschapsworkshops en worden ze aangemoedigd alvast na te denken over het opstellen van goede onderzoeksvragen.

Na de onderzoeksdagen komt ons profielwerkstukteam in de klas om samen met de leerlingen actief aan de slag te gaan met het profielwerkstuk.

Vragen stellen over het schrijven van een profielwerkstuk
Vragen stellen over het schrijven van een profielwerkstuk

Opening

Het programma wordt geopend door één van onze steunpunt-coördinatoren. Zij zal uitleggen wat het profielwerkstuk precies inhoudt en waar je aan moet denk als je gaat starten met jouw profielwerkstuk. Hoe bedenk je een leuk maar ook haalbaar onderwerp? Hoe vind je bronnen die je helpen om een goed werkstuk te maken? Hoe schrijf je een goede tekst?

Na de opening splitst de groep zich op en gaat in kleinere groepen wetenschapworkshops volgen.

Wetenschapsworkshops

Tijdens het tweede deel van het programma gaan de leerlingen wetenschapsworkshops volgen, waar ze inspiratie op kunnen doen voor een leuk profielwerkstukonderwerp en alvast gaan nadenken over bijbehorende onderzoeksvragen. Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen vertellen tijdens de workshops over hun eigen expertise en onderzoek en besteden ook aandacht aan de onderwerpen die daaruit voortkomen, en de vragen die je daarbij kunt stellen. De volgende workshops staan op het programma:

 • Vrouwenemancipatie in de Arabische Lente
 • Moleculaire Motoren
 • Zelfrijdende vrachtwagens
 • De herdenking van Johan Cruijff
 • Social medi(n)a: het normaliseren van wat 'anders' is door middel van YouTube
 • Game studies
 • Genetische modificatie
 • Globalisering en de regio

Tijdens de workshops vragen we de leerlingen om goede onderzoeksvragen op post-its te schrijven, die op grote borden te plakken, zodat we aan het eind van het programma met z'n allen nog kort kunnen kijken waar een goede onderzoeksvraag precies uit bestaat.

Hoe ziet een goede onderzoeksvraag er uit?
Hoe ziet een goede onderzoeksvraag er uit?

Locatie en tijden

De onderzoeksdagen vinden plaats op 17 en 18 mei in Tresoar (Routebeschrijving) Leeuwarden. Het programma duurt één dagdeel (van 9-12 uur of van 13-16 uur); op het aanmeldformulier kunt u het gewenste dagdeel opgeven.

Follow-up

Enkele weken na de onderzoeksdagen komt ons profielwerkstukkenteam in de klas om actief met uw leerlingen aan de slag te gaan met het profielwerkstuk. In de tussentijd hebben de leerlingen over een onderwerp nagedacht en hebben ze zich alvast een beetje ingelezen. Het pws-team geeft een praktische introductie over het plan van aanpak, geeft tips en tricks over o.a. het vinden van goede literatuur en het formuleren of aanscherpen van goede hoofd- en deelvragen en beantwoordt alle vragen die uw leerlingen hebben over het maken van een profielwerkstuk.

In het kort

 • Wat? Onderzoeksdagen voor middelbare scholieren in Leeuwarden, inclusief follow-up in de klas
 • Wanneer? Eén dagdeel op 17 of 18 mei 2018
 • Waar? Tresoar te Leeuwarden
 • Kosten? € 300,- per school, reiskosten zijn voor eigen rekening
 • Vragen? Mail naar Jorien Roks: j.roks@rug.nl
Laatst gewijzigd:04 april 2018 10:51
printView this page in: Frysk